hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Készül a budapesti kapacitástérkép

Még idén felmérik a budapesti alapellátás és járóbeteg-szakellátás állapotát, és kapacitástérképet készítenek, írja a 444.hu.

Havasi Gábor egészségügyi tanácsnok szerint senki nem blöffölt és nem blöffölhet sem a budapesti, sem senki más egészségével. A komoly probléma pedig abból lesz, hogy évtizedek óta megoldatlan a fővárosiak diagnosztikai eljárásokhoz való hozzáférése. Budapest új vezetésének a budapestiek egészsége a legfontosabb: az, hogy ne veszítsünk emberéleteket azért, mert túl későn diagnosztizálják őket, az, hogy minőségi járóbeteg-ellátásban részesüljenek, idézi a tanácsnok levelét a 444.hu. 

Ebben az is szerepel, hogy már rég nem CT- és MR- készülékekről, hanem komplex egészségügyi fejlesztésekről beszélnek, amelynek része, hogy minden budapesti, éljen bármely kerületben, minél hamarabb férjen hozzá a szükséges és korszerű diagnosztikai vizsgálatokhoz. A jó diagnosztizáláshoz nélkülözhetetlen a minőségi képalkotó berendezések megléte, így a CT- és MR-készülékek elérhetősége. 

A tanácsnok ígéri, hogy még idén felmérik a budapesti alapellátás és járóbeteg-szakellátás állapotát, kapacitástérképet készítenek, amely alapján dönthetnek a következő négy évben a források felhasználásáról. 

A főváros rendelkezésére álló kétmilliárd forintból az első évben nem CT- és MR-készülékeket, hanem azt a kapacitást szeretnék megvásárolni, amelyet a kormány kihasználatlanul hagy.

Jelenleg a kormány nem fizeti ki a már meglévő készülékek teljes kapacitását, és amikor a rendelkezésre álló finanszírozás elfogy – a teljesítményvolumen-korlát miatt –, a szolgáltató nem végez több vizsgálatot, „kikapcsolja” a gépet. Emiatt alakulnak ki a várólisták. A fővárosi önkormányzat a kerület önkormányzatok igényeit tudja támogatni, esetleg koordinációs szerepet vállalva összehangolni.

(forrás: 444.hu)
hirdetés

Könyveink