2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Kásler Miklóshoz fordult az alapvető jogok biztosa

Az állam a döntéseivel nem kötelezhet lehetetlenre, sem fizikai, sem jogi szempontból, írta az ombudsman a maszkviselés kapcsán.

Az egészségügyi okból maszkviselésre képtelen emberek maszkviselés alóli mentesítési lehetőségével összefüggésben foglalt állást az alapvető jogok biztosa – tudatta közleményben a hivatal. A maszkviselés minél szélesebb körben történő előírásának szükségessége a járványhelyzetre tekintettel alkotmányjogi szinten nem vitatható, annak arányosságát ugyanakkor éppen azok a garanciák teremthetik meg, amelyek az egyes betegcsoportok és a fogyatékossággal élő emberek egyenlő emberi méltósághoz való jogának érvényesülését is szem előtt tartják. Az egyes védelmi intézkedések meghozatalakor az érintett személyek szempontjait azonos tisztelettel és körültekintéssel kell mérlegelni – állapította meg jelentésében Kozma Ákos ombudsman.

Az alapvető jogok biztosa jelentésében rámutatott, hogy a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló rendelkezések az orrot és szájat folyamatosan elfedő maszk viselését írják elő. Mindez számos betegcsoport és fogyatékossággal élő személy számára jelentett megoldhatatlan nehézséget. Az értelmi fogyatékossággal, pszichoszociális fogyatékossággal, illetőleg az autizmus spektrumzavarral élő emberek esetében 2020 novemberében megtörtént a mentesítés, az egyéb egészségügyi okból maszkviselésre képtelen emberek számára azonban a szabályozás azóta sem biztosít kimentési lehetőséget.

Vitathatatlan tény, hogy a maszkhasználat fontos, ahogyan azt a jelentés is hangsúlyozza: mindent el kell követni annak érdekében, hogy az emberek maszkot viseljenek, ha elhagyják otthonukat. Azt is figyelembe kell ugyanakkor venni, hogy vannak olyan betegek, akik számára nem megoldható az orrot és a szájat egyszerre, folyamatosan fedő maszk viselése.

Fentiek alapján – az Egészségügyi Szakmai Kollégium illetékes tagozatának elnökével is egyetértve – szükséges a kivételes helyzetek méltányos és egyéniesített kezelése.

Az alapvető jogok biztosa jelentésében hangsúlyozta: az állam a döntésének meghozatala során nem kötelezhet lehetetlenre, sem fizikai, sem jogi szempontból. Ebből következően megállapította, hogy a szabályozás az egészségügyi okból maszkviselésre képtelen emberek számára nem tartalmaz ezzel kapcsolatos garanciákat, egyértelmű kimentési lehetőséget.

Az ombudsman mindezekre tekintettel felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy – más európai országok gyakorlatához hasonlóan – fontolja meg a maszkviselésre egészségügyi okból képtelen személyek egyedi szempontok alapján történő mentesítése jogszabályi lehetőségének a megteremtését.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés