hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Kásler Miklós kinevezte a kórházigazgatókat

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere intézményvezetői kinevezéseket adott át a hazai klinikai központok, a budapesti centrumkórházak és a megyei kórházak igazgatói részére december 18-án. A felkért intézményvezetők megbízatása 2021. január 1-jétől lesz hatályos.

A kinevezések átadása előtti beszédében a miniszter kiemelte: az ünnepi alkalomra elsősorban a kormány azon döntése nyomán kerül sor, hogy az egészségügyet minden részletében átszervezik. Ez érinti az Emberi Erőforrások Minisztériumát is. Létrejön az Országos Kórház Főigazgatóság, hogy a megyei kórházakat segítse, összetartsa, a szakmapolitikai döntéseket végrehajtsa, különös tekintettel a gazdasági és finanszírozási kérdésekre. Kásler Miklós hangsúlyozta: az átalakítás az egész magyar egészségügyet érinti, ehhez azonban meg kell oldani a négy legfontosabb feladatot: ki kell építeni az általános betegellátási rendet az alapellátástól a megyei kórházakig, biztosítani kell az öt legsúlyosabb népegészségügyi jelentőségű betegségcsoport ellátását, újra kell szervezni a magyar járványügyi rendszert. Negyedik feladatként azoknak az embereknek az ellátását emelte ki, akik szociálisan és egészségügyileg is kiszolgáltatottak. Leszögezte: törvényes, átlátható és egyértelmű viszonyokat szeretnének kialakítani, melyekhez nélkülözhetetlen az állami és a magánegészségügy szétválasztása, hiszen mindkettőre szükség van, de rendezett viszonyok között.

Az alapellátás átszervezéséről és az öt nemzeti program működéséről elmondta, mindkét kérdéskör nehéz feladat, mivel az állami és a magán ellátórendszer szinte kibogozhatatlanul összefonódott. "Ezen szeretnénk változtatni, és ehhez kerestünk megfelelő embereket. Arra kérem Önöket, Titeket, hogy ebben legyetek segítőim, és legyetek társaim" – kérte a résztvevőktől. A kinevezések átadása előtt így zárta beszédét: "Áldott karácsonyt, reményt, hitet kívánok! Azt szeretném elérni, hogy a hagyományos, a klasszikus magyar orvosi értékek alapján, a megértés, az együttérzés, a szolidaritás és az etika paraméterei között történjék változás."

A klinikai központok élére kinevezett intézményvezetők

Pécsi Tudományi Egyetem: Prof. dr. Sebestyén Andor, szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ: Prof. Dr. Lengyel Csaba Attila, Debreceni Egyetem: Dr. Szabó Zoltán

A budapesti centrumkórházak élére kinevezett intézményvezetők

Dél-Pesti Centrumkórház: Prof. Dr. Vályi-Nagy István Tibor, Dél-Budai Centrumkórház, Szent Imre Egyetemi Oktatókórház: Prof. Dr. Bedros J. Róbert

A megyei kórházak élére kinevezett intézményvezetők

Kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Kórház, a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Kar Oktató Kórháza: Dr. Svébis Mihály, gyulai Békés Megyei Központi Kórház: Dr. Becsei László Richárd, miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház: Dr. Révész János, veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház: Dr. Töreki-Vörös Ibolya, székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház: Dr. Bucsi László Imre, szolnoki Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet: Piroska Miklós, egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet: Dr. Vácity József, szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház: Dr. Nagy Lajos Zoltán, kistarcsai Pest Megyei Flór Ferenc Kórház: Dr. Trombitás Zoltán Károly, győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház: Dr. Jávor László, kaposvári Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház: Dr. Moizs Mariann, nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház: Dr. Szondi Zita, tatabányai Szent Borbála Kórház: Dr. Kanász Gábor Imre, salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház: Dr. Szabó Géza, szekszárdi Tolna Megyei Balassa János Kórház: Dr. Németh Csaba, nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház: Dr. Brünner Szilveszter, hódmezővásárhelyi Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ: Dr. Kallai Árpád Norbert, dunaújvárosi Szent Panteleon Kórház-Rendelőintézet: Dr. Mészáros Lajos, Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet: Dr. Molnár Sándor PhD.

 

hirdetés

Könyveink