hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Kásler: Minden adott a szűréshez

A vastagbélrák gyakorisága az 50 és 70 év közöttiek körében a legmagasabb, mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Kásler Miklós elmondta, hogy ősztől vastagbélszűrési programot indít a kormány; a célcsoport részvételi aránya várhatóan 40 és 50 százalék között lesz.

Népegészségügyi szempontból sikerről akkor lehet beszélni, ha a részvételi arány eléri az 50 százalékot, de a cél a 70 százalék feletti részvétel, fűzte hozzá. Először székletvizsgálatot végeznek, majd, ha szükséges, vastagbéltükrözést, mondta.

A műsorban elhangzott, hogy évente mintegy 7500 vastagbélrákos beteget regisztrálnak Magyarországon. A miniszter szerint ez a szám nagyon magas, és évente mintegy 5000-en bele is halnak a betegségbe. Ha a szűrés sikeres lenne, akkor több ezer életet lehetne megmenteni, mutatott rá.

Kásler Miklós csütörtök reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, Magyarországon a kolonoszkópos laborok száma kétszáz felett van, a programban ezek közül 50 vesz részt. A személyi háttér is biztosított: kétszáznál több orvos a szükséges számú asszisztenssel dolgozik majd a szűrésben.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink