2024. április. 23., kedd - Béla.

Kásler: Az egészségügy fegyelmezetten reagál

Az egészségügyi dolgozók harmadik hete heroikus küzdelmet folytatnak, s felkészültek a tömeges megbetegedésekre – jelezte a többi közt az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter.

Az előtünk álló tömeges megbetedések időszakára, a megnövekedett szükségletekre fel kell készíteni az intézményeket. Ehhez a többi közt felmérik, ha szükséges, akkor átcsoportosítják a rendelkezésre álló kapacitásokat, jelezte a miniszter, aki szerint az egészségügy fegyelmezetten reagál, ahogy az emberek is, akik tudják, hogy “minden magyar felelős minden magyarért.” Kásler Miklós szerint a magyar egészségügy az elmúlt időszakban bizonyított, heroikus küzdelmet folytatnak a koronavírus-járványban megfertőződött betegekért, s mivel kellő időben megszületettek a szükséges intézkedések, a járvány első időszakát Magyarország minden európai összehasonlításban "nagyon kedvezően vészelte át", a megbetegedések 2-3 héttel később jelentkeztek, mondta a miniszter.

Kiss Róbert rendőr alezredes az elrendelt kijárási korlátozásról szólva megjegyezte, a rendészeti feladatokra a rendőri állomány felkészült. Elsősorban megnyugtató rendőri jelenlétet biztosítanak, segítő, lojális, empatikus hozzáállással segítik majd a lakosságot a kijárási korlátozás idején. Továbbra is ellenőrzik azonban az elrendelt hatósági házi karantén betartását is. Eddig 5032 esetben rendeltek el ilyent, s közel 39 ezer esetben ellenőrizték ennek betartását; indokolt esetben bírságot szabtak ki magánszemélyek és üzletek esetében is. 163 esetben tettek szabálysértési feljelentést és 32 esetben szabtak ki helyszíni bírságot. A különleges jogrendi időszak megszűnésével az üzletek nyitvatartási korlátozásának az ellenőrzése átalakul: az ezt megszegő boltok esetében 44 szabálysértési feljelentést tettek és 25 fővel szemben szabtak ki helyszíni bírságot.

Müller Cecília országos tiszti főorvos megismételve a reggeli adatokat, közölte, a teljes lakosság védelmét szolgálja a szombattól életbe lépő kijárási korlátozás, bár az intézkedéseket nagyrészt a sérülékeny csoportok, az idősek védelme és a járvány terjedésének megfékezése érdekében vezették be. Újfent szólt az idősekhez, kérve, hogy elsősorban a családok, az önkormányzatok segítségét vegyék igénybe. Ha mégis, mindenképpen el kell hagyniuk lakásukat, akkor azt a rendeletben foglalt időben tegyék, s kerüljék az örömtalálkozásokat, a csoportosulást. A gyerekekenek igyekezzenek a családok mozgásteret biztosítani otthon is, ha kell, vigyék le őket egy rövid időre a levegőre, de akkor se csoportosuljanak, legfeljebb az egy légtérben élők legyenek együtt. Nem tilos a házi kedvencek sétáltatása sem, de az célirányos legyen, tartson rövid ideig, kérte Müller Cecília.

Kérdésekre válaszolva a többi közt elhangzott, eddig a keleti régióból tudtak eszközöket, alapanyagokat beszerezni Magyarország számára, de másutt is keresik a lehetőségeket. Nincs szükség munkáltatói igazolások kiadására a munkába járáshoz, hiszen erre lehetőséget ad a továbbiakban is a rendelet. S hogy mi van akkor, ha valaki olyan albérletben él, ahová nincs bejelentve vagy jelenleg vidéki házában, nyaralójában tartózkodik? A válasz szerint mindezt rugalmasan kezelik, mindenki eldöntheti, hol tartózkodik az elkövetkezendő időkben. Ha azonban a járványügyi helyzet kikényszeríti, további intézkedések is elképzelhetők, pl. meghosszabíthatják a kijárási korlátozást, hangzott el az operatív törzs ülése után.

MedicalOnline (k. a.)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés