Notice: Undefined index: 2 in /var/www/portal/_class/block/article/full.class.php on line 374
Itt a miniszteri utasítás az újranyitásról
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Itt a miniszteri utasítás az újranyitásról

Június 15-étől valamennyi engedélyezett egészségügyi ellátás korlátozás nélkül végezhető – áll Kásler Miklós levelében, amely lapunkhoz is eljutott.

A hónap közepétől mindössze a korábban a Covid-19 betegek ellátására elkülönített ágyak (60%) 20 százalékát kell fenntartani az új koronavírus fertőzöttek ellátására – írja az intézmények vezetőinek címzett levélben Kásler Miklós miniszter, amely a MedicalOnline-hoz is eljutott.

A háziorvosok a jövőben ugyancsak korlátozás nélkül fogadhatják a betegeiket – megszűnik a négy beteg/óra szabály –, ahogyan a járóbeteg-szakellátásban sem lesz óraszám korlátozás, a szolgáltatóknak azonban az átmeneti ellátási rendet be kell jelenteniük a Nemzeti Népegészségügyi Központ, illetve a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő felé.

Minderről a miniszter a kormány hivatalos Facebook-oldalán is beszámolt. A videóban azt mondta, a járványügyi helyzet kedvező alakulása lehetővé teszi, hogy június 15-étől minden diagnosztikai és terápiás beavatkozást el lehet végezni, amie a betegeknek szükségük van. Említette az óraszámkorlát nélküli járóbeteg-szakellátást, és a korábbi betegfogadási szabályok feloldását a háziorvosi rendelőkben.

Kásler Miklós az egészségügy újranyitásáról korlátozottan nyilvános sajtótájékoztatót is tartott pénteken délelőtt (lapunkat, mint vezető orvosi szakportált nem hívták meg), amelyről az MTI az alábbiak szerint számolt be:

Június 15-étől, hétfőtől valamennyi egészségügyi ellátás korlátozás nélkül elvégezhető a járványellenes készültség fenntartása mellett – jelentette be az emberi erőforrások minisztere pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Kásler Miklós elmondta, ez a kórházak esetében azt jelenti, hogy a koronavírus-fertőzöttek ellátására korábban elkülönített ágyak 80 százalékát újra az egyéb gyógyítás szolgálatába lehet állítani, 20 százalékot azonban továbbra is a covid-betegek ellátására kell fenntartani.

A járóbeteg- és az alapellátás esetében is időkorlátozás nélkül újraindulhatnak az ellátások hétfőtől, tehát megszűnik az óránként négy beteg ellátását előíró rendelet – ismertette a miniszter. A szakrendelésekre azonban továbbra is telefonon kell időpontot kérni, az egészségügyi ellátó intézményekben el kell végezni a pre-triázst,  a gyanús betegeket pedig pcr-teszttel kell kontrollálni, és segíteni kell a diagnózishoz jutást - hívta fel a figyelmet.

Közölte azt is: amint a parlament feloldja a veszélyhelyzetet, az egészségügyi dolgozók ugyanúgy utazhatnak külföldre, mint a többi magyar állampolgár. A miniszter felidézte, hogy a járványveszély csökkenésével négy lépcsőben, kéthetes periódusokban indították újra az egészségügyi ellátást. Kérdésre válaszolva elmondta, az elhalasztott beavatkozások miatti lemaradását nagyjából két hónap alatt tudja behozni a magyar egészségügy.

(forrás: MedicalOnline, MTI)

Kapcsolódó fájlok

hirdetés

Könyveink