hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Horváth Ildikó: Az új dohánytermékek gyilkolnak

Az egészségfejlesztés fontosságáról tartott előadást a Hatékony Egészségfejlesztési Konferencián Horváth Ildikó, írja a Portfolio.

Horváth Ildikóhoz úgy szólt a kérdés, hogyan értékeli az államtitkárság, mi a helyzet az új típusú dohánytermékekkel, azon belül is a hevített dohánytermékekkel kapcsolatban. Válaszában kiemelte: Magyarországon a jogrend jól védi az embereket és a fiatalokat, a dohánytermékek szabályozása alá kerültek ezek a termékek is.

Azt ugyanakkor elismerte, hogy nehéz felügyelni és kontrollálni az internetes forgalmat és úgy vélekedett, hogy ezen a téren átfogó európai megoldásra és együttműködésre van szükség, tagállamonként ez a küzdelem nem fog menni. Azt is elárulta, hogy ezt az Európai Bizottság illetékeseivel történt legutóbbi találkozásán fel is vetette.

Az idehaza járványként és rendkívüli tempóban terjedő elektronikus cigarettákról határozottan fejtette ki véleményét Horváth Ildikó:

– Hatalmas átverésről van szó. Azzal kezdődött korábban az új termékek forgalmazása, hogy ez csak vízpára. Azóta azonban tudjuk, hogy ebben ugyanúgy mérgező és rákkeltő anyagok vannak. Az amerikai halálesetek és az első európai haláleset bizonyítja, hogy ezek a termékek gyilkolnak. Nem hosszú távon, hanem már rövid távon.

Emlékeztetett a 70'-es évek marketingkampányára. Akkor a vékony cigaretta egészségesebb voltát hangsúlyozták, akkor a kampány elérte a célját, mert most ezek a dohányosok tömegével betegednek meg, fejtette ki. Most hasonló kampány megy szerte a világon, hogy az embereket átszoktassák a hagyományos termékekről az új típusú termékekre, fenntartva a nikotinfüggősége – jegyezte meg a Portfolio szerint az államtitkár.

 

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink