hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Hogy is áll az Egészséges Budapest Program?

A főváros egyelőre nem képes behozni az egészségügyi fejlesztések terén mutatkozó hátrányát a vidékiekkel szemben, írja a Weborvos.

A főváros egyelőre nem képes behozni az egészségügyi fejlesztések terén mutatkozó hátrányát a vidékiekkel szemben, ugyanis azok további uniós pénzekhez jutnak, illetve a Modern Városok Programban is kapnak forrásokat, bár tavaly decemberben elképesztő hajrába kapcsolt az Egészséges Budapest Program (EBP), derült ki a Weborvos szerint Cserháti Péter miniszteri biztos tájékoztatójából az IME szakmai konferenciáján. A visszatekintés szerint négymilliárdos eszközfejlesztés közbeszerzése zárult le december elején, így a fővárosban és Pest megyében 44 CT- és 30 MR-készülékkel végezhetők majd a vizsgálatok, 13-án megjelent a kormányhatározat az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő létrehozásáról. Ennek kapcsán vált ismertté, hogy a Kútvölgyi Klinikai Tömb elkerül az Semmelweis Egyetemtől, amelynek ki kell költöztetnie Pulmonológiai Klinikáját a Szent János Kórházból, s az épületet 2019. június 30-ig kiürítve át kell adnia a kórháznak. 14-én kihirdették az EBP három centrumkórházára kiírt tervpályázat eredményét, s december végén hirdették meg a 19 társkórház tervpályázatát.

A 2018-19-re tervezett 30,4 milliárd forintos orvostechnológiai, informatikai fejlesztésekből idén január végén ünnepélyesen átadták a Honvédkórházban a 3,4 milliárd forint értékű eszközcsomagot; aláírták a 19 képalkotó diagnosztikai eszköz beszerzésére vonatkozó szerződést (3 MR, 4 DSA, 4 CT, digitális röntgen, mammográfia, egy lineáris gyorsító van a csomagban).

Sikerült az utolsó pillanatban meghirdetnie a kórházfenntartónak három egyéb orvostechnológiai eszközcsomagot 9,7 milliárd forintért, amiben műtéti eszközök, mikroszkópok, endoszkópos tornyok, ápolási eszközök szerepelnek. A pályázatok bontása hamarosan kezdődik.

Nagy erőkkel fejlesztik az egészségügyi informatikát is: a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) információtechnológiai beszerzésekre 6 milliárd forintot költhet, első körben 2614 számítógép munkaállomást, 70 tabletet és notebookot szereztek be 346 multifunkciós eszközzel és 1311 nyomtatóval – ezt 14 kórház kapta. A második körben 6500 számítógépet, 1413 nyomtatót, 21 szervert, PACS rendszert szereznek be.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink