2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Hétfőtől indulnak a szűrővizsgálatok, a korábban halasztott műtétek

Hétfőtől indíthatók a nem népegészségügyi célú szűrővizsgálatok, s szép lassan visszavezetjük a korában elhalasztott elektív műtéteket is – hangzott el az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

A miniszterelnök pénteki bejelentése szerint szombat délután tudhatjuk meg, mi lesz a kijárási korlátozások enyhítésével Budapesten.  Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, a járvány kezdete óta 442 honfitársunkat veszítettük el, kedvezően alakulnak a számarányok, de továbbra is a megfelelő távolságtartásra, a járványügyi szabályok betartására helyeződik a hangsúly. Szerinte emiatt van lehetőség az egészségügyi ellátások további visszavezetésére is.

Május 18-tól további könnyítések lépnek életbe az egészségügyben; erről ma a miniszter videókonferencián adott tájékoztatást. Hétfőtől indíthatók a nem népegészségügyi célú szűrővizsgálatok, ugyanazon feltételek mellett végezhetők, mint amelyeket korábban az alap– és a járóbeteg-ellátás területén közzétettek. A tervezett műtétek terén hétfőtől szép lassan indulhatnak a korában elhalasztott elektív műtétek is – mondta Müller Cecília, aki szerint ezúttal is lehetőség van arra, mint korábban, hogy egy megyén belül a szolgáltatók egyeztessenek, eldöntsék, mire, hol, miféle lehetőség lesz.

Továbbra is igaz, hogy telefonon kell bejelentkezni. Visszavezetik a kúraszerű ellátásokat is hétfőtől, mondta Müller Cecília, aki szerint az egészségügyi szolgáltatások visszavezetése során óvatosnak kell lennünk. Mivel Magyarországon a halálozások több mint 50 százaléka szív-és érrendszeri eredetű, törekedni kell ezen betegségek megfelelő ellátására; az aktuális eljárásrend mindig ott van az ÁEEK honlapján – közölte az országos tisztifőorvos, jelezve, hogy azokat kéthetente áttekintik. A korábban a koronavírusos betegeknek fenntartott ágyak egyharmada felszabadítható, ugyanakkor továbbra is szükség van arra, hogy fenntartsák az intenzív ágyakat a koronavírus-fertőzött betegeknek, hiszen a vírus, ha csökkenő mértékben is, de még jelen van az országban.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés