hirdetés
2022. július. 06., szerda - Csaba.
hirdetés

Hatósági jogkörök is lesznek a nemzeti népegészségügyi programhoz

Még ebben az évben a kormány elé kerülhet a nemzeti népegészségügyi program, amelynek gerince az öt betegségcsoport megelőzésére és kezelésére kidolgozott nemzeti program – tájékoztatta a Magyar Időket Kásler Miklós.

Rekordgyorsasággal készül a nemzeti népegészségügyi program, amely széles körű szakmai és társadalmi konszenzuson alapul – mondta el a lap kérdésére az emberi erőforrások minisztere. Az országos intézetek elküldték az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) a magyar lakosság egészségét befolyásoló öt legfőbb betegségcsoport – onkológiai, keringési, mozgásszervi, gyermekgyógyászati és mentális zavarok – alapján létrehozott nemzeti egészségprogramokat. Emellett megbeszélés tárgya a köréjük felépítendő népegészségügyi program tematikája.

A következő lépés, hogy munkacsoportok alakulnak, amelyek összefésülik ezeket, beépítve az eddigi társadalmi és szakmai észrevételeket, így még ebben az évben a kormány elé kerülhet a nemzeti népegészségügyi program, amelynek gerince az öt nemzeti program. Az eddigi dokumentumokat Kásler Miklós átküldte többek között az Egészségügyi Tudományos Tanácsnak, az országos tiszti főorvosnak, az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak, ezek együttműködésével zajlanak a további egyeztetések.

A miniszter elmondta, a nemzeti egészségprogramok a Nemzeti Rákellenes Program struktúrájára fognak épülni, amelyet 1993-ban éppen Kásler professzor irányításával az Országos Onkológiai Intézet állított össze, és amely a WHO irányelveinek egyik alapmunkájává vált.

Kiemelte, az összes nemzeti program domináns része a megelőzés: már óvodától kezdve az oktatás részévé kell tenni, hogy az egészséges életmód természetessé váljon, illetve időben felismerjék az egyes betegségek tüneteit.

Kásler Miklós emlékeztetett arra, hogy a jövő évben emelkedik a tárca támogatása, így többet fordítanak majd az egészségügyre, és ebből jutni fog a népegészségügyi programra is. Hozzátette, az ellátórendszer struktúrájának átszervezésével a finanszírozási lehetőségek is javulni fognak.

Az eddigi programokhoz képest az is változás, hogy hatósági jogkörökkel látják el, így garantálják a betartását – összegezte a miniszter.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés
hirdetés

Könyveink