2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Hadrendbe állítják a kórházakat

A Népszava szerint többnyire csak találgatják az érintettek, hogy mit fognak csinálni azok az egyenruhás parancsnokok, akiket hétfőtől a kórházakba vezényelnek.

A lap úgy tudja: a feladatra olyan rendvédelmi szakembereket keresnek, akiknek lehetőleg van katasztrófa orvostani végzettségük is.

A katonai parancsnokság a kórházak egységes, új típusú kormányzati irányításának első lépése – mondta egy megyei egészségügyi intézmény főorvosa. Ha a honvédség egyenruhásai nem is szólnak bele a gyógyításba – kevés a kivezényeltek között a katonaorvos –, de arra alkalmasak, hogy az intézmények dolgozóinak és annak vezetőinek „kifogásait” hatalmi szóval letörjék. Így az ő szavuk dönt a biztonságról, a dolgozók beléptetéséről, valamint a beszerzéstől az anyaggazdálkodásig szinte mindenben. Például a továbbiakban "nem lehet érv, hogy az x osztályon csak y számú beteget látnak el." Ha parancs érkezik, hogy szükség van újabb helyekre, akkor a katonai parancsnok „segíthet” az osztályok kiürítésében, és új koronavírus-kezelő egységek kijelölésében. Még úgy is, hogy betegeket is hazaküldenek. E tekintetben a szakmai vezetés fölé is helyezkedhetnek.

A félkatonai irányítás arra is kiterjedhet, hogy a gyógyintézetek környékén lévő szállodákat az egészségügyi személyzet elhelyezésére és ellátására kötelezik. Például, ha a Hungexpo területén megnyílik az ideiglenes betegellátó hely, az Expo hotelt vonhatják katonai irányítás alá. A lapnak nyilatkozó kórházi vezető szerint mindezen intézkedések észszerűek és szükségesek lehetnek. Úgy vélte, a jelen helyzetben az a legnagyobb baj, hogy a kommunikáció hiányos. Márpedig a vázolt veszélyhelyzeti intézkedések szükségességét a társadalom jó része elfogadná, ha idejében és egyértelműen kommunikálnának róla.

Az intézményvezetők nem kaptak tájékoztatást az új helyzetről, így ki-ki próbálja elképzelni, hogy mi várható hétfőtől az intézményében. A kórházfenntartó egyik területi kirendeltségének vezető alkalmazottja szerint a katonák felügyeletet gyakorolnak, közreműködhetnek az objektum megvédésében, mert mint mondta: „vannak olyan betegek akik akkor is be akarnak jönni, amikor az nem célszerű”. Ilyenkor megvédhetik az intézményt az ilyen erőszakosabb betegektől. Egy kórházi vezető szerint a katonák jelenléte fegyelmezettebb munkavégzést eredményezhet a napi ellátásban. Egy kisvárosi kórház vezetője pedig azt várja a katonai parancsnoktól, hogy mint a katasztrófa helyzetekben, amikor például nincs áram, akkor hoznak generátort, illetve a legrosszabb körülmények között is segítenek megőrizni a működőképességet.

A teljes cikk a Népszava Online-on

(forrás: Népszava Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés