hirdetés
2022. november. 28., hétfő - Stefánia.
hirdetés

Gulyás: A sárga vagy vörös országból érkezők karanténba kerülnek

Szigorítja a határellenőrzést és újra karanténkötelezettséget vezet be Magyarország a veszélyesnek ítélt országokból érkezőknek – ismertette a kormány koronavírus-járvánnyal kapcsolatos friss döntéseit vasárnapi rendkívüli tájékoztatóján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy istentisztelet idején tartanak sajtótájékoztatót – jelezte Gulyás Gergely, aki szerint a kormány folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és látja az aggasztó jeleket. Míg itthon az aktív fertőzöttek száma csökken – és ezt továbbra is garantálni szeretnék –, közös erőfeszítéssel az első csatát megnyertük, Magyarország ma az egyik legbiztonságosabb ország, másutt nem mindenütt ilyen sikeres a védekezés. Most azt kell megakadályoznunk, hogy külföldről behurcolják a vírust – mondta a miniszter, azt is jelezve, hogy a helyzet ellentmondásos, hiszen a rendszerváltást megelőzően éltünk úgy, hogy az utazási korlátozások egyet jelentettek az ország rabságával, most azonban épp ez jelenti a biztonságot.

Az operatív törzs javaslatára a kormány hazai korlátozásokat nem rendelt el, de korlátozza az országba való belépést, szigorítja a határellenőrzést. Az országokat vörös, sárga és zöld kategóriákba sorolták, a listát a kormányrendelettel egyidejűleg tisztifőorvosi határozatként teszik közzé.

A zölddel jelzett országokból szabad a belépés, a sárga és vörös területekről érkezők viszont ismét karanténba kerülnek, de más szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra és hozzátartozóikra, valamint a külföldiekre. Vörös országból külföldi nem léphet az ország területére. Ha egy magyar sárga vagy piros jelzésű országból érkezik, a határon egészségügyi vizsgálat történik és 2 hét hatósági vagy házi karanténba kerül, kivéve, ha az országba belépés előtti öt napon belül 2 negatív tesztje van, 48 óra különbséggel. A sárga jelzésű országból érkezők (a külföldiek is) egy negatív teszttel elhagyhatják a karantént, míg a vörös területről érkező magyar számára két PCR-tesztet írnak elő.

A tranzit- és teherforgalom, valamint a hivatalos út kivételnek számít, de vizsgálatokra ilyen esetekben is számítani lehet – közölte a miniszter, akinek tájékoztatása szerint a kormány újra és újra felülvizsgálja majd az országok besorolását, általában szerdánként, ha azonban úgy ítéli meg, ennél gyakrabban is újra átsorolhat egyes területeket.

Jelenleg Bulgária, Portugália, Románia és Svédország van sárga kategóriában Európából, de oda tartozik az Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína és az USA is. Vörös Albánia, Bosznia, Fehéroroszország, Koszovó, Macedónia. Moldova, Montenegró és Ukrajna. Ide tartozik az összes ázsiai és afrikai ország, Dél-Amerika, Ausztrália és Óceánia. (Horvátországot egyelőre a zöld kategóriába sorolták, mert alacsony a fertőzöttség.)

S hogy kinek kell állnia a vizsgálat költségeit? A miniszter szerint a kormány augusztus elsejéig vállalja a tesztelés költségeit, ezt követően mindenki maga, ha nem akar 2 hetet végig karanténban tölteni.

Az új rendelkezések kedd éjféltől lépnek hatályba, s mint az kérdésre válaszolva elhangzott, a kormány július közepén hoz végleges döntést az augusztus 20-ai rendezvények megtarthatóságáról.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés
hirdetés

Könyveink