hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Felmondások: Szegeden és a Dél-pestiben is baj van

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház egyik osztályán csupán hárman írták alá az új jogállási törvény szerint készült munkaszerződésüket, Szegeden pedig záradékkal látták el azt.

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház II. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztálya működésképtelenné vált, mert a szakorvosok mindössze 20 százaléka vállalta az új egészségügyi szolgálati jogviszonyt – derül ki a közösségi portálon hétfőn este megjelent levélből, amelyben az intézmény orvosigazgatója, Dobosi Zsolt a Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségügyi Igazgatási Főosztályát tájékoztatja minderről.

A közösségi oldalon megjelent levélben Dobosi Zsolt azt írja, 15-ből csak hárman írták alá a szerződést
A közösségi oldalon megjelent levélben Dobosi Zsolt azt írja, 15-ből csak hárman írták alá a szerződést

Az osztály 15 orvosból hárman írták alá március 1-jéig az új munkaszerződésüket, ennek nyomán a szolgáltató nem tudja fogadni a gasztroenterológiai és vérző betegeket és az általános belgyógyászati betegeket sem. Az ide tartozó fővárosi peremterületek és a XVIII. kerület 400 ezer lakosának területi ellátásával ugyanis az I. és III. belgyógyászat képtelen megbirkózni.

A szegedi klinikákon záradékolták a szerződéseket

Az ügyeleti díjak és egyéb bérkiegészítések sok helyen tisztázatlanok, ami miatt az orvosok egy része nem, vagy csak záradékkal ellátva írja alá az új munkaszerződését. Utóbbi történt Szegeden is, ahol az egyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának sebészei, urológusai, sürgészei, idegsebészei, pszichiáterei aneszteziológusai, valamint szájsebészei levélben tájékoztatták a MedicalOnline-t arról, hogy a médiában megjelent hírekkel ellentétben a klinikai központ semmilyen megállapodást nem kötött az egészségügyi dolgozókkal.

A betegellátás érdekeit szem előtt tartva a szegedi orvosok jelentős része záradékkal látta el az új munkaszerződését, amelyben kikötik, hogy amennyiben az intézmény május 31-éig nem teljesíti a feltételeiket, felmondanak. Bár a többség a záradékolás mellett döntött, ugyanakkor a közleményben jelzik azt is, hogy március 1-jével több kolléga döntött úgy, hogy nem írja alá a szerződést.

Az egyetem vezetése az egészségügyi dolgozók kéréseit azzal az indokkal hárította el, hogy a fenntartó minisztérium a klinikai központot a többi egyetemi centrumhoz képest elmaradó mértékben finanszírozza, és a különbséget az alkalmazottak bérezéséből gazdálkodják ki, az állami finanszírozás mielőbbi rendezését várjuk el – írják a lapunknak küldött nyilatkozatban.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink