hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Egyetemi modellváltás: nem privatizáció, hanem decentralizáció

A parlament előtt a törvényjavaslat, amely a felsőoktatási intézmények fenntartóváltásához kapcsolódó módosításokat tartalmazza.

A kormány nevében a felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár ismertette azt a törvényjavaslatot, amely a felsőoktatási intézmények fenntartóváltásához kapcsolódó módosításokat tartalmaz. Bódis József elmondta, az előterjesztés több, a közelmúltban alapítványi formára váltó egyetem esetében tisztázza az ingatlanok jogi helyzetét. Példaként említette, hogy az Állatorvostudományi Egyetemhez kerülő egyik fővárosi ingatlan esetében nem javasolják a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vagyonkezelésének megszüntetését.

A kormánypártok nevében elsőként Pósán László (Fidesz) érvelt a javaslat elfogadása mellett, kiemelve, hogy a változtatások többsége mindössze kodifikációs, jogtechnikai pontosítás. Nacsa Lőrinc (KDNP) elmondta, az egyetemi modellváltás most csak egy jogi pontosítás miatt kerül ismét terítékre. Aláhúzta, az egyetemek számára óriási lehetőség a változás, az innováció ugyanakkor nagyobb fokú felelősséggel is jár, amit a kormánynak monitoroznia kell.

Brenner Koloman (Jobbik) úgy fogalmazott, az elmúlt időszakban beigazolódtak a felsőoktatási intézmények alapítványi formába rendezésével kapcsolatos aggályaik, ez a folyamat ugyanis egyértelmű támadás az egyetemi szabadsággal szemben.

Mesterházy Attila (MSZP) azt mondta, miközben a kormány a közoktatásban "esztelen központosítást" hajt végre, addig a felsőoktatásban privatizációt hajt végre, és ebbe a folyamatba nem vonja be az érintett egyetemeket, ami az oktatás minőségének rovására mehet.

Arató Gergely (DK) szerint az egyetemek "félmaszek, félállami" átrendezése számos kockázatot rejt, mivel nem segíti sem a felsőoktatás érdekeit, sem az egyetemi autonómia érvényesülését, sem a közpénzek megfelelő felhasználását.

Keresztes László Lóránt (LMP) az egyetemek "lopakodó privatizációjának" minősítette az alapítványi modellváltást, amiből szerinte az látszik, hogy a kormány nem veszi komolyan a felsőoktatás fejlesztését.

Bódis József zárszavában kijelentette, az egyetemek modellváltása – a Corvinus kivételével  állami alapítványok létrehozásáról szól, amely nem privatizációs, hanem decentralizációs irány. Hangsúlyozta, az alapítványi modellváltás járulhat hozzá a leginkább a magyar felsőoktatás dinamikus fejlődéséhez. Az államtitkár kitért arra is, bár az ellenzék nem támogatja az alapítványi fenntartást, arra több további intézményi jelentkező is van.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink