hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Egészségügyi tárgyú törvények a parlament előtt

Egészségügyi törvények módosítását kezdte tárgyalni a parlament kedden délután.

A digitális egészségügy fejlődéséből adódó változások, valamint uniós jogharmonizációs kötelezettségek indokolják az egészségügyi törvények módosítását, mondta expozéjában az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára.

Horváth Ildikó szólt a vízvizsgálatokat érintő változásokról, valamint a betegekkel kapcsolatos információszolgáltatást érintő módosításokról. A gyógyszerkiváltás hatékony ellenőrzését szolgálja az egészségügyi és más személyes adatok védelmével kapcsolatos módosítás, mondta. Beszámolt a 2017 novembere óta használatos Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térrel kapcsolatos változásokról is. A rendszerben mintegy tízezer egészségügyi szolgáltató napi kétszázötvenezer ellátási eseményt és nyolcszázezer gyógyszerkiváltást rögzít. A változást a rendszer működésével kapcsolatos új feladatok, funkciók indokolják, jelezte. A jövőben várhatóan öt évre visszamenően, vagyis 2012-től feltöltik az egészségügyi dokumentációt. A módosítást indokolja az is, hogy a jövőben a magánszolgáltatók is használhatják az e-beutaló rendszerét. Szólt a kémiai biztonság területéről is, amelyet szintén a nemzetközi jogi környezet változásából kell módosítani. Új pszichoaktív anyagokkal kapcsolatos jogharmonizációt is tartalmaz az előterjesztés. A változás emellett lehetővé teszi, hogy a betegek akkor is megkapják a gyógyszert, ha a készítmény engedéllyel már rendelkezik, de kereskedelmi forgalomba még nem került az unióban.

Fidesz: kiemelt cél a digitális egészségügy fejlesztése

Zombor Gábor, a Fidesz vezérszónoka kiemelte a digitális egészségügyre való átállást és annak fejlesztését. Rámutatott: rendkívül fontos, hogy  hosszú évek fejlesztése után ez a fajta digitális rendszer létrejött és elkezdett működni. A fejlesztések egyre több lehetőséget biztosítanak, nemcsak a szolgáltatóknak, hanem az ellátást igénybe vevőknek, és az egészségügyet fejlesztőknek egyaránt. Ennek a további bővítését szorgalmazta a kormánypárti politikus. Szerinte nagyon fontos az is, hogy a magánszolgáltatói rendszer is belép ebbe az elektronikus térbe. Arra is kitért, hogy olyan rendszer kezd kialakulni a háziorvosok körében, amellyel nagyon sok ember életét sikerült már megmenteni. Példaként említette kardiológiai sürgősségi ellátás keretében megvalósuló együttműködést. Zombor Gábor közölte: ahogy bővül a rendszer, egyre fontosabb, hogy a megfelelő szervek fokozottan védjék az adatokat. Ezek igen szenzitív, személyes adatok, hívta fel a figyelmet a képviselő, és a törvénytervezet támogatását kérte a parlamenttől.

Jobbik: igen a javaslatra

Lukács László György, a Jobbik vezérszónoka azt mondta: az egészségügy digitalizációját célzó elektronikus szolgáltató tér indulását üdvözölték, nagyon fontos és hasznos fejlesztésnek tartották. Ezekre az adatokra fokozottan szükség van, rögzítette, ugyanakkor felhívta a figyelmet az adatbiztonságra. Ezen a téren fontos az állandó ébrenlét, hogy ezek az adatok jó helyen, megfelelő kezekben vannak-e - tette hozzá, hangsúlyozva: további fejlesztésekre van szükség ennek biztosítására. Az adatbiztonság érdekében akár egy állami szervezet létrehozását is elképzelhetőnek tartotta a jobbikos politikus.  Kiemelte a receptkiváltás során a képviseleti jog rendezését, ahol előrelépést látott az eddigiekhez képest. A változások közül kiemelte továbbá a nem közfinanszírozott rendszerben a szolgáltatás rendelés nyomon követhetőségét. A javaslatot támogatni fogják, közölte.

KDNP: régóta várt, fontos újításokat tartalmaz a javaslat

Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka rámutatott: a javaslat nagyon régóta várt és nagyon fontos újításokat tartalmaz. Megjegyezte: számíthat arra az államtitkárság, hogy bármilyen hasonló újítás, fejlesztés esetén támogató fülekre talál majd a parlamentnél. A digitális egészségügyi rendszer fejlesztése egy nagyon fontos feladat, és az lenne jó, ha ezen az úton járnának tovább, állapította meg a KDNP-s képviselő. Kiemelte, hogy a javaslat a könnyebb ügyintézésről, a nagyobb átláthatóságról szól, ami egyúttal nagyobb állampolgári felelősséget is jelent. Fontosnak nevezte a naprakészséget, ami elsődleges feladata a működtetőknek és adatszolgáltatóknak egyaránt.
    
MSZP: igen a javaslatra

Molnár Gyula, az MSZP vezérszónoka kiemelte, hogy óriási lépés az elektronikus egészségügyi rendszer, és ennek mindenfajta finomítása helyes és jó. Szintén az adatvédelemre tért ki, mint mondta, erre mindenki nagyon kényes, és nagyon fél tőle. Azt kérte, amit lehet, tegyenek meg ezen szenzitív adatok védelme érdekében. A ritka betegségek esetében a szabályozás az infotörvénnyel ellentmondásba kerülhet, hívta fel a figyelmet, hozzátéve: talán érdemes pontosítani vagy kiegészíteni ezt a részt. Úgy látta: a módosítással megteremtik annak lehetőségét, hogy a magánszférába áttereljék a betegek egy részét. Ettől félne kormánypárti politikusként, ez felvet kényes és kínos kérdéseket, jegyezte meg. Jelezte: várhatóan tudják támogatni a javaslatot.

LMP: fontos az ivóvízbázis védelme

Hohn Krisztina (LMP) több pontban is egyetértéséről támogatta a javaslatot. Az egészséges víz kérdését érintve fontosnak nevezte ugyanakkor az ivóvízbázis védelmét, jelezte ugyanis, hogy nagyon elavult a víziközmű-rendszer, egyre gyakoribbak a meghibásodások.

Zárszó

Sneider Tamás levezető elnök ezután lezárta az általános vitát, Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár pedig zárszavában azt mondta, az adatbiztonság valóban kiemelt az elektronikus egészségügyi rendszerben, amely segít a visszaélések kiszűrésében.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink