hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Egészségkárosító szúnyogirtók

Panasszal fordult a Jövő Nemzedékek Országgyűlési  Biztosához a Levegő Munkacsoport és a Tudatos Vásárlók Egyesülete, mert több településen az emberi szervezetre ártalmas, rákkeltő hatású, a hormonháztartást károsító, az Európai Unióban már betiltott szerrel végeztek, illetve terveznek végezni szúnyogirtást, veszélyeztetve ezzel az emberek egészségét – olvasható a két civil szervezet közös közleményében.

Az MTI-hez szombaton eljuttatott – a Levegő Munkacsoport részéről Pál János, a Tudatos Vásárlók Egyesülete részéről pedig Haraszti Anikó által jegyzett – dokumentum szerint a civil szervezetek nem értik, hogy az ÁNTSZ miért engedélyezi a jogszabály által betiltott, mérgező anyagok alkalmazását, és miért nem az emberi szervezetre bizonyítottan nem káros szerekkel küzdenek a szúnyogok ellen.

A Reslin Premium olajban esbiol (S-bioalletrin) és permetrin található, melyet tavaly uniós szinten kivontak a forgalomból – hívják fel a figyelmet, utalva arra, hogy a vonatkozó jogszabály szerint 2008. augusztus 22-től az EU területén ezek a szerek nem árusíthatók. Ezzel szemben az ÁNTSZ sajátos értelmezése szerint ezek a szerek a kiskereskedelemben a „szavatossági lejárati idejükig árusíthatók és felhasználhatók” – teszik hozzá a civil érdekvédők.

A civil szervezetek – mint írják – azt is aggályosnak tartják, hogy a permetszerek kijuttatásához esetenként gázolajat használnak, amely bizonyítottan rákkeltő anyagot, benzolt is tartalmaz. Emlékeztetnek arra, hogy a Levegő Munkacsoport korábban többször is tiltakozott ezeknek az egészségkárosító anyagoknak a használata ellen.

Az S-bioalletrin bizonyítottan rákkeltő hatású, míg a permetrin rákkeltő hatása mellett hormonháztartás- és potenciálisan immunkárosító anyag, amelyet ráadásul az EU-ban már hat évvel ezelőtt betiltottak. Ezeket az irtószereket többek között Lábatlanban, Pomázon, Szentendrén, Sződligeten, Szigetmonostoron és Dunaújvárosban használták idén májusban és júniusban szúnyogirtásra – sorolja fel a közlemény.

A Levegő Munkacsoport és a Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint – mint kifejtik – nem szabadna megtörténnie, hogy csaknem egy évvel a forgalmazás megtiltásának hatályba lépése után még mindig kaphatóak legyenek a boltokban a betiltott termékek, és ilyen szerekkel irtsanak közterületen szúnyogot.

Mivel az ÁNTSZ a többszöri tiltakozás ellenére is jóváhagyta a mérgező szerek használatát, a két szervezet a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Hivatalához fordult panasszal.

„Léteznek olyan korszerű és hatékony biológiai módszerek, valamint vegyszerek, amelyekkel úgy lehet irtani a szúnyogokat, hogy az nem veszélyezteti az emberek egészségét. A Levegő Munkacsoport és a Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint csak ilyen eljárásokat szabad alkalmazni” – írják a közleményben.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink