hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Egészségfelmérés Debrecenben

Tízezer emberre kiterjedő egészségügyi felmérés kezdődik szeptemberben Debrecenben és környékén, jelentették be a Debreceni Egyetem (DE) vezetői szerdán sajtótájékoztatón.

Kapcsolódó cikkek

Szilvássy Zoltán rektor azt mondta, hogy az országosan egyedülálló felmérésbe a térségben élő 18-35 és 45-60 éveseket vonják be önkéntes alapon, kérőíves felmérés alapján értékelik a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket. Az Életminőség fejlesztése Kelet-Magyarországon, szív- és érrendszeri kockázati tényezők felmérése című Ginop-pályázati projektre 300 millió forintot költenek, tette hozzá a rektor, megjegyezve: ez az első ilyen nagyságú, tudományos szempontból is hiánypótló felmérés Magyarországon.

Bács Zoltán kancellár szerint a felmérés jól illeszkedik abba a társadalmi innovációs folyamatba, amelynek keretében már számos projekt valósult meg az egyetemen, például a sportterápiai és diagnosztikai központ kialakítása.

Páll Dénes professzor, a projekt szakmai vezetője hozzátette: ezúttal a megelőzésre, a kockázati tényezők korai felismerésére és az életminőséget javító életmódprogramok, valamint táplálkozásterápia ajánlására helyezik a hangsúlyt. Ugyanakkor, ha a felmérés során betegségre utaló adatokat találnak, a gyógykezelést is a felajánlják a pácienseknek. Elmondta azt is, hogy a felmérés november 30-áig tart, jövő év elején értékelik az adatokat, de a 2020 decemberéig tartó projekt az utánkövetést is lehetővé teszi.

Kertész Balázs, a kérdőíves felmérést végző Szinapszis Kft. ügyvezető igazgatója közölte: a programban az adott korosztályokból bárki részt vehet, szándékuk szerint egyetemistákat is nagy számban bevonnak a felmérésbe, és Debrecen nagyobb munkáltatóit is felkeresik.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink