hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Bővülnek a koronavírus-gyorstesztek értékesítési pontjai

A kormány elfogadta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) javaslatát a Covid-19 gyorstesztek kiskereskedelmi árversenyének élénkítésére, így mától engedélyezte az önellenőrzési célú antigén gyorstesztek árusítását a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazásra engedéllyel rendelkező vállalkozásoknál, például a kiskereskedelmi láncoknál, a drogériáknál és a benzinkutaknál.

A nemzeti versenyhatóság nemrég zárta le gyorsított ágazati vizsgálatát a koronavírus-gyorstesztek hazai piacán, melyben arra jutott, hogy Magyarországon valóban túl drágák ezek a termékek más országokhoz viszonyítva. A GVH a gyorsított ágazati vizsgálat végleges jelentésében több javaslatot is tett, hogy orvosolni lehessen a gyorstesztek magas magyarországi árait. Ezek közé tartozott az értékesítési pontok bővítésének jogszabályi engedélyezése, amelynek következtében élénkülhet a gyorstesztek értékesítése során a kiskereskedelmi árverseny, valamint növekedhet az értékesítés földrajzi lefedettsége és elérhetősége. Ezáltal a lakosság egyszerűbben juthatna hozzá a tesztekhez.

A kormány döntött, hogy a GVH javaslatának megfelelően engedélyezi a COVID-19 antigén gyorstesztek értékesítését azon vállalkozások részére is, amelyek a vonatkozó jogszabályok alapján rendelkeznek gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazási engedéllyel – így a termékek praktikusan a kiskereskedelmi láncok, drogériák és benzinkutak kínálatában is megjelenhetnek. A bővülés hatására a fogyasztók nagyobb versennyel találkozhatnak majd, amely kedvezőbb árakat eredményezhet.

A nemzeti versenyhatóság ismételten azt javasolja az antigén gyorsteszteket forgalmazó cégeknek, hogy vizsgálják felül az értékláncukat, ugyanis szintén kedvező hatással lehetne a végső fogyasztói árra, ha a láncolat közbenső, továbbértékesítést végző szereplőinek a száma csökkenne.

A gyorselemzés azt is megállapította, hogy számos esetben a fogyasztók tájékoztatása nem megfelelő a lakossági, önellenőrzésre szolgáló COVID-tesztekkel kapcsolatban. A GVH jelezte kifogásait az érintetteknek, amelyek felszámolását 2022. február 14-ig kéri. Ezt követően a nemzeti versenyhivatal újra ellenőrzi az online kereskedelmet, és ha továbbra is fennállnak a problémák, akkor koordinált hatósági fellépésekkel fog rendet tenni.

A Gazdasági Versenyhivatal végleges jelentése a COVID-19 antigén gyorstesztek magyarországi piacán lefolytatott gyorsított ágazati vizsgálatról elérhető a hatóság honlapján:

https://gvh.hu/dontesek/agazati_vizsgalatok_piacelemzesek/agazati_vizsgalatok/vegleges-jelentes-a-covid-19-antigen-gyorstesztek-magyarorszagi-piacan-lefolytatott-gyorsitott-agazati-vizsgalatrol

(forrás: GVH)
hirdetés

Könyveink