hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Betegeknek karszalag, ápolóknak táblagép

Két informatikai tendert is kiírt az egészségügyi közbeszerzéseket intéző Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ), jelzi a G7.

A tervek szerint összesen 96 fővárosi és vidéki kórházban ápolástámogató rendszert alakítanának ki. Ennek a leglátványosabb eleme, hogy az ápolóknak nem a nővérszoba számítógépén kellene bepötyögniük, hogy milyen kezelést kaptak a betegek, hanem egy mobil eszközön a betegágy mellett tehetnék meg ezt. Az OKFŐ reményei szerint a fejlesztés csökkenti az adminisztrációs terheket, így az ilyen feladatok kevesebb munkaidőt vesznek majd el az ápolóktól.

Az új rendszerben a betegeket egy QR, vagy vonalkóddal azonosítanák. Amikor valaki bekerül egy kórházba, kap egy karszalagot, vagy csuklópántot, amire rányomtatnak egy egyedi kódot, és ettől kezdve az okoseszközzel felszerelt ápolóknak már csak ezt kell leolvasniuk, ha valamit rögzíteni szeretnének. A tender keretében 2500 olyan nyomtatót is vásárol az OKFŐ, amely ilyen karszalagokat tud nyomtatni.

A másik beszerzés a járóbeteg ellátásban célozna meg hasonló fejlesztéseket, legalább 133 településen. A hivatalos leírás szerint egészen pontosan a háziorvosi körzetek, a praxisközösségek és a városi kórházak együttműködésének támogatása lenne a cél. Ehhez egyebek mellett számítógépeket, telefonokat, headseteket szereznének be az intézmények számára, illetve páciensbehívó kijelző és dolgozói be- illetve kiléptető kártyaolvasókat is telepítenének több helyen.

Mindkét rendszert, amelynek a fejlesztésére most közbeszerzést írtak ki, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (EESZT) kapcsolnák, írja a lap.

 

 

(forrás: G7.hu)
hirdetés

Könyveink