hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Az orvosok nyakába varrták

Ma kerülhet sor az első érdemi tárgyalásra a súlyosan asztmás gyerekek szülei és a szociális járandóságaikat újraszabályozó humántárca képviselői között – írja a Népszabadság.

Az egészségügyi államtitkárság szerint csak technikai pontosítást hajtottak végre, amikor újraszabályozták a betegségek alapján járó emelt összegű családi pótlékra jogosultak körét. A változtatás szerint a szakorvos elbírálásától, a gyerek betegségének súlyossági besorolásától függ, hogy kinek jár és kinek nem az ellátás. Az egészségügyi kormányzat láthatóan nem tudta, hogy mi történik a szociális ellátások területén, amikor ezt a megszorítást lényegében az orvosok nyakába varrta. Az orvosok csendes lázadásának is tekinthető, hogy a konfliktus elől menekülve az utóbbi hetekben a gyerek állapotát igazoló hatósági papírra nem írnak rá semmit.

Sőt, azt gyakran át sem veszik a szülőktől. Igazolás híján pedig egyszer csak eltűnik a járandóság, a nagyobb baj, hogy orvosi pecsét és szakvélemény nélkül a családok a fellebbezés lehetőségétől is elesnek. Áprilisig az asztma diagnózisa önmagában elég volt, hogy a családok megkapják az emelt összegű juttatást, valamint a hozzá kapcsolódó egyéb ellátásokat, így a gyerek tízéves koráig járó gyest, utazási kedvezményt, ötvenszázalékos óvodai étkezési támogatást, valamint közgyógyellátást. A jövőben ezek a támogatások már csak a súlyos asztmaként definiált esetek után járnak, akik nem kapnak az orvostól igazolást erről, azoknak egyik napról a másikra akár hatvanezer forinttal is csökkenhet a megélhetésre fordítható keretükolvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)

cimkék

hirdetés

Könyveink