hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

„Az irány jó, a többit majd ősszel”

Eredményekről és kihívásokról beszélt egy budapesti konferencián kedd délután az egészségügyért felelős államtitkár, aki szerint „az irány jó.”

Nincs olyan ügy, gond vagy feszültség, amit ez a kormány hozott volna lére az egészségügyben. A kérdés legfeljebb az, hogy mit tudtunk kezdeni mindazzal, amit örököltünk – szögezte le előadása legelején a már ismert gondolatot Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, aki elsősorban az eredményeket sorolta a konferencián; mint mondta, „a többit majd ősszel”.

Az eredmények között elsőként említette a várólistákat, utalva arra, hogy 2012 előtt „senki nem volt olyan bátor”, hogy megszámolta volna, mennyien várnak egy-egy műtéttípusra. Akkoriban 75 ezernél többen várakoztak, ma mintegy 27 ezren vannak várólistán. A számok önmagukért beszélnek az államtitkár szerint akár a katarakta műtétek esetében is, ugyanis másfélszer több ember operálnak nálunk, mint Nagy-Britanniában.

Szót ejtett a nemrégiben vitát kavart endometriózis műtétre várakozásról is. Mint közölte, az intézményi várólista megnyitása az intézmények kötelezettsége, ott kell ezt megtenni, ahol 60 napon túl vállalják az operációt, valamint ajánlani kell a betegnek egy másik intézményt is, ahol a műtétet előbb elvégezhetik. Az endometriózis listára néhány nap alatt került föl 140 beteg – jelezte sokatmondóan az államtitkár, azt sem titkolva, hogy közülük 20-an korábban nem vettek részt állami klinikai ellátásban

Sikerként értékelte a humánerőforrás helyzetben azt a tényt, hogy 13 %-al több hallgató végzett, s 28 %-al többen léptek be a szakvizsga megszerzéséhez szükséges rendszerbe. A végzettek ma előbb kezdik a szakképzést és „elkezdődött a restancia ledolgozása” is, fogalmazott Ónodi-Szűcs Zoltán. Utalt arra is, hogy eddig 1039 fiatal kapott rezidensi ösztöndíjat, akik vállalták, hogy legalább annyi évet dolgoznak itthon, mint ahány évig a támogatást kapták, s arra a lehetőségre, ha valaki azt mondaná, hogy visszafizetik egyben, az államtitkár úgy reflektált: eddig 29-en fizették vissza a pénzt és mentek külföldre az ösztöndíjasok közül.  2021-ig várhatóan 4126-an végeznek majd ösztöndíjjal, ami jelentősen növeli a hazai orvoslétszámot.

Eredménynek értékelte az államtitkár az egynapos sebészetet és az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) elindulását is, azt is jelezve, hogy jelentősen nőtt az orvosok által a közös térbe vitt e-receptek aránya: a múlt héten már a doktorok több mint fele maga intézte ezt, és az elmúlt héten 5 millió recept került az EESZT-be. Az előző ciklushoz képest jelentősen több pénz jutott gyógyító-megelőző ellátásokra (4,3 vs. 32,2 %) és az alapellátásra (8,4 vs.33,8 % emelés) is.

A kihívások között – bár külső tényezőket, belső adottságokat és beavatkozási pontokat is előre vetített, döntően az idősödésből és a járulékfizetési hiányosságokból származó gondokra utalt. Kérdésekre válaszolva Ónodi-Szűcs Zoltán egyebek között jelezte, az idén is számíthatnak „pufferre”a bérbeépítés miatt nehéz helyzetbe került intézmények, valamint nem zárta ki a lehetőségét annak sem, hogy az intézmények teljesítményvolumen-korlátját nem az ágyszámhoz, hanem a területi ellátási kötelezettséghez szabják majd, ugyanis szerinte is így lenne logikus.

„A többit majd ősszel”.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink