hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Az egészségpénztárak hozzáadott értéke

Évi 2400 milliárd forint egészségügyi kiadásból 800 milliárd magán finanszírozású, ennek csak 13%-a folyik át az egészségpénztárakon, írja a Pénzcentrum.

Az egészségpénztárak hozzáadott értéke az, hogy egy kiegészítő, alternatív egészségfinanszírozási formát jelenthetnek a társadalombiztosítási rendszer mellett. Nem elhanyagolható, hogy a pénztári befizetések ösztönzése érdekében a befizetések 20 %-át az állam adó-visszatérítéssel támogatja. Az adójóváírásként megkapott legfeljebb 150.000 forint összeg automatikusan ismét a jogszabályban meghatározott egészségmegőrzési és gyógyászati szolgáltatásra és termékre váltható. Ha például látásproblémánk miatt szemüveget ír fel a szemészorvos, akkor egészségpénztáron keresztül fedezhetők a felmerült költségek.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által közzétett adatok szerint az ún. betegfogadási lista - amely az ellátás igénybevételének legkorábbi időpontját mutatja - jelenleg a következőképp alakul az állami járóbeteg szakellátó intézményekben: nőgyógyászati szűrővizsgálatok esetén 19 nap, mammográfiai szűrés esetén 38 nap, látásvizsgálat, szemüvegrendelés esetén 127 nap, fogászati röntgenre 28 nap, endokrinológiára 69 nap, tüdőgondozásra 28 nap, bőrgyógyászatra 34 nap az országos átlagos várakozási idő.

Jól látszik a társadalombiztosítási rendszer leterheltsége, az intézményeket terhelő nyomás.

A kedvező megoldás az lenne, ha az egészségpénztár (fő tevékenységeként) megszervezné az egészségügyi szolgáltatásokat, továbbá versenyeztetné a magán egészségügyi szolgáltatókat a legjobb és legkedvezőbb árú ajánlataikért. Milyen előnyökre tesznek szert azok, akik már felismerték az egészségpénztári rendszer előnyeit? Rendszeresen, vagy akár rugalmasan kis összegeket megtakarítanak az egészségpénztári számlájukon, amelyet az állam 20 %-os adójóváírással egészít ki, és ezzel növelik az egészségükre költhető összeget.

Előnye még a felhalmozási funkció, hiszen lehetőséget teremt félretenni az időskori, illetve nagy kiadással járó váratlan betegségekre. Segítik a súlyosabb betegségek megelőzését vagy korai felismerését szolgáló szűrővizsgálatokra az anyagi fedezet megteremtését. A pénztári befizetések mindemellett segítenek "kifehéríteni" az egészségügy rendszerét Magyarországon. Az egészségpénztáraknál ugyanis átláthatóan, a közterheket megfizetve igényelhetünk gyógyászati eszközöket és szolgáltatásokat, írja a Pénzcentrum.

(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés

Könyveink