hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

A többlethalálozási adatok nem igazolják a hazai sikert

Míg uniós átlagban is 10, illetve 21 százalékos növekedést mértek a halálozásban, nálunk 45 százalék körüli emelkedés volt, írja a 24.hu.

Nem indult rosszul 2021, az év elején az EU területén csökkenni kezdett többlethalálozás – januárban 17 százalékkal, februárban pedig már csak 5 százalékkal volt magasabb az arány a korábbi évekhez képest, ami a novemberi 40 százalékhoz viszonyítva jelentős javulás, írja a 24.hu.

A reményt keltő január-február után márciusban és áprilisban drasztikusan nőtt a többlethalálozás: miközben uniós átlagban is 10, illetve 21 százalékos növekedést mértek, Lengyelországban 66, Bulgáriában pedig 76 százalékot nőtt a halálesetek aránya 2016-2019-hez képest, és Magyarországon is – ahol ekkoriban lakosságarányosan a legtöbben haltak meg a koronavírus miatt Európában, a kormány azonban azt kezdte hangsúlyozni, hogy nem ez, hanem a többlethalálozások száma a mérvadó – 45 százalék körüli növekedés volt érzékelhető.

Áprilisra hazánkban viszonylag sokat javult a helyzet, de a halottak száma még így is az átlag felett volt, és Lengyelországgal a harmadik helyen osztoztunk. Érdemes megfigyelni, hogy miközben Csehországot és Szlovákiát is nagyon megviselte a harmadik hullám, náluk annyi volt a százezer főre jutó halottak száma, mint Magyarországon „nyugalmi” időszakban, írja a lap.

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink