hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A szomszédból nézve vonzó a magyar egészségügy

Magyarország lehet a román betegek eldorádója, miután ősztől a román biztosítónak is meg kell térítenie a külföldi egészségügyi ellátást - írta az Evenimentul Zilei.

A román  napilap emlékeztet: októbertől lép hatályba az Európai Uniónak a 24-es irányelve, amely lehetővé teszi, hogy a betegek a biztosítás helye szerinti országukban kérvényezzék a külföldön igénybe vett egészségügyi ellátás költségeinek megtérítését olyan mértékben, mint amennyibe a biztosítás helye szerinti országban került volna.

A lap szerint több ezer román eddig is külföldön vett igénybe egészségügyi szolgáltatásokat, de ősztől megnőhet a számuk, mivel a külföldi költségeknek körülbelül a felét megtéríti majd a román betegbiztosító. Jelenleg csak abban az esetben térítenek meg ilyen költséget, ha az orvosi beavatkozás vagy vizsgálat Romániában nem végezhető el.

Az újság szerint Magyarország lesz a "legkézenfekvőbb" ország a román betegek számára, hiszen a magyarországi kórházak könnyen megközelíthetőek, ráadásul Magyarországon kétszer-háromszor olcsóbbak bizonyos egészségügyi szolgáltatások mint Ausztriában vagy Németországban.

A lap szerint a Románia nyugati részén élő román állampolgárok közül sokan már most Debrecent vagy Szegedet választják, ha betegséggel küszködnek, mivel jobbak a körülmények a magyarországi kórházakban. Az újság szerint emellett a jó körülményeket biztosító román magánkórházakban magasabbak a tarifák, mint a magyarországi állami kórházakban, amelyek viszont szintén elfogadható körülményeket nyújtanak. A lap szerint naponta 15 román állampolgárt utalnak be a szegedi kórházba, ahol az orvosok közül néhányan már románul is szólnak a betegekhez - írja az Evenimentul Zilei.

A lap megszólaltatott egy román nőt, aki két éve térdszalag-műtéten esett át. Elmondása szerint először egy romániai magánkórházhoz fordult, de a beavatkozás 2500 euróba került volna, míg Szegeden ugyanazt a műtétet elvégezték 1200 euróért - írja a lap.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink