hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A ragályosabb vírusmutáció miatt ismét emelkedő tendencia jöhet

Az elmúlt héten országszerte több mint 10 ezer embert oltottak be koronavírus elleni vakcinával a háziorvosi rendelőkben, mondta az Országos Háziorvosi Kollégium vezetője szerdán a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Békássy Szabolcs közölte: az elmúlt héten a legveszélyeztetettebb korcsoportba tartozó 82 év felettieket oltották be a háziorvosok, további 30 ezer embert pedig oltópontokra irányítottak, hogy ők is megkaphassák a vakcinát. A védőoltási kampány a héten is folytatódik a háziorvosok körében, így 2040 praxisnak lesz lehetősége az AstraZeneca vakcinájával beoltani az 59 év alattiakat, további 2964 rendelőben pedig a Pfizer/BioNTech készítményével oltják be a legidősebbeket. Ezen a héten így már nem lesz olyan magyarországi háziorvosi praxis, ahol ne szereznének tapasztalatot a vakcina beadásában.

Békássy Szabolcs hozzátette, Budapesten további 560 háziorvosi praxisban nyílik arra lehetőség, hogy öt-öt jelentkezőt oltópontra irányítsanak, ahol a Szputnyik oltóanyagot kapják majd meg. Ezzel összefüggésben arra is felhívta az emberek figyelmét, hogy a tumultus és a fertőzésveszély elkerülése érdekében a megjelölt időpontokra érkezzenek.

A kollégiumvezető beszélt arról is, hogy javasolták: a jövőben minden hét elején kapják meg a háziorvosok az oltásra újonnan jelentkezők adataival hétről hétre frissülő listát. Békássy Szabolcs úgy vélekedett, hogy a járványgörbe most "nem a legkedvezőbben alakul"; az egyfajta "őrszemként" is működő háziorvosok két-három hetes csendesebb időszak után ismét nagyobb számban tapasztalnak koronavírus-fertőzést. Továbbra is szükséges tehát a járványügyi szabályok betartása és a védőoltásokba vetett bizalom, ez utóbbiak kapcsán pedig mindig hiteles forrásból, például a háziorvosoktól érdemes informálódni.

 

Sára Botond, a Fővárosi Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagát teszi hűtőtáskába 2021. február 10-én a kormányhivatal parkolójában lévő elosztóhely hűtőházában, a XIII. kerületi Teve utcában, ahonnan háziorvosokhoz, száz helyszínre viszik gépkocsival a vakcinákat (MTI/Balogh Zoltán)
Sára Botond, a Fővárosi Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagát teszi hűtőtáskába 2021. február 10-én a kormányhivatal parkolójában lévő elosztóhely hűtőházában, a XIII. kerületi Teve utcában, ahonnan háziorvosokhoz, száz helyszínre viszik gépkocsival a vakcinákat (MTI/Balogh Zoltán)

A járványügyi adatok alapján túl korai lenne a szabályok enyhítése, mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília hozzátette: több városban, így Kecskeméten és Miskolcon is "foglalkoznak a gondolattal", hogy enyhítenek az elrendelt higiénés szabályokon. Mint mondta, a város vezetésének hatásköre van a higiénés szabályok elrendelésére és az azokon történő enyhítésre is, "de ez a hatáskör rendkívüli felelősséggel is jár".

Az országos tisztifőorvos azt mondta: a járványügyi adatok alapján mindenkit körültekintésre és maximális óvatosságra int, kiemelve, hogy több ország példája is mutatja, "a korai nyitás sok veszélyt rejt magában".  Ismertetése szerint a járványgörbe tíz napja nem csökken, a második hullám lefelé tartó szakasza megtorpant, a számítások szerint várhatóan a ragályosabb vírusmutáció miatt ismét emelkedő tendencia jöhet. Bár az aktív esetek száma napról napra mérséklődik, a kórházban ápoltak száma nem csökken jelentősen, hívta fel a figyelmet. A járványügyi helyzetet a védőoltások nagyszámú és rövid idő alatt történő beadásával lehet befolyásolni, fontos, hogy növekedjen a beoltottak száma. Közölte: eddig 292 627-en kapták meg az első védőoltását, és 113 570-en már a másodikat is.

Tájékoztatása szerint kedden kiszállították a kormányhivatalokba a Pfizer-vakcinát, amely onnan a háziorvosi körzetekbe is eljut, továbbá az AstraZeneca-vakcinával is elkezdhetik a háziorvosok a 18-59 éves krónikus betegek oltását. A Szputnyik vakcinával egyelőre a budapesti oltópontokon praxisonként öt-öt ember beoltására nyílik lehetőség.

Az országos tisztifőorvos köszönetet mondott a háziorvosok aktivitásáért, számítanak rájuk, mivel fontos szerepük van a megelőzésben. Elmondta: kedden Pfizer-oltóanyag érkezett Magyarországra, csütörtökre 45 600 adag AstraZeneca-vakcinát, illetve csütörtök-péntekre 21 600 adag Moderna-vakcinát várnak. Müller Cecília hangsúlyozta: már folyamatosan érkeznek az oltóanyagok, de még mindig nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű. Jelenleg a célcsoportokat próbálják minél gyorsabban immunizálni.

Müller Cecília közölte: azoknak, akik mindkét adag védőoltást megkapták, és a beadásukat követően eltelt a vakcina leiratában megszabott idő, már nem kell karanténba vonulniuk, ha egy beteg környezetében kontaktszemélynek minősülnek. Az országos tisztifőorvos azt is elmondta, hogy benyújtotta engedélyezésre a Szputnyik vakcinát az Európai Gyógyszerügynökséghez az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap. Reményei szerint az oltóanyag gyorsan megkapja az engedélyt, hiszen a magyar vizsgálatokon látták, hogy "minden paraméter vonatkozásában megfelel a biztonságos és hatásos vakcina követelményeinek".

Kérdésre válaszolva Müller Cecília kiemelte: jelenleg nincs influenzajárvány Magyarországon, mindössze egy B típusú influenzatörzset tudtak kimutatni, ám a fertőzések száma messze a járványos küszöbérték alatt van. Ennek okát abban látja, hogy a higiénés szabályok betartásával nemcsak a koronavírus, hanem az összes cseppfertőzéssel terjedő betegség ellen védekeznek. Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy egy társasházban karanténban levő ember nem jelent veszélyt a többi lakóra, hiszen nem hagyhatja el a lakását, így nem tudja a közös tereken átadni a fertőzést. Azt mondta, reméli, hogy márciusban lesz már olyan nagy mennyiségben vakcina az országban, hogy mindenkinek (a nem krónikus betegeknek és a fiataloknak is) elérhetővé válhat az oltás.

Az autoimmun vagy daganatos betegeket, mivel magas kockázati csoportba tartoznak, Müller Cecília szerint javasolt oltani, de náluk egyénenként dönti el a kezelőorvos, hogy állapotuk alapján olthatók-e, és melyik vakcinával.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink