hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

A pénzügyminiszternél szorgalmazza az IPA elengedését a kamara

A magyar egészségügy régi sérelme, hogy az egészségügyi vállalkozásoknak a közfeladatok ellátása után is iparűzési adót kell fizetniük.

Különösen visszás ez a helyet az alapellátásban, ahol a háziorvos az önkormányzat helyett láttatja el annak feladatát, és az önkormányzat ezért még meg is adóztatja – írja honlapján a Magyar Orvosi Kamara a Varga Mihály pénzügyminiszternek címzett levéllel kapcsolatban.

Ez a tarthatatlan helyezt azért nem okozott eddig nagyobb ellenállást, mert a vonatkozó törvény felhatalmazta az önkormányzatokat, hogy a háziorvos, alapellátó fogorvos és védőnő vállalkozó számára adómentességet, adókedvezményt állapítson meg, feltéve, ha annak adóalapja az adóévben nem haladja meg a 20 millió forintot. Az önkormányzatok jellemzően éltek ezzel a lehetőséggel, és mentesítették a praxisokat az adófizetés kötelezettsége alól.

2021-ben ez a helyzet azonban alapvetően megváltozott. Az egészségügyben az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvény hatálybalépést követően érdemi béremelés történt, és ha nem is ezzel azonos mértékű, de jelentős bevételnövekedés történt a háziorvosi praxisok esetében is. Így már a praxisok jelentős száma a 20 milliós határ felé került, és számukra nem adható mentesség.

A MOK álláspontja szerint ezt a problémát sürgősen rendezni kell, de nem az a jó megoldás, ha megemelik az adóment es értékhatárt, hanem az, ha a NEAK bevétel a törvény erejénél fogva egyáltalán nem számít bele az IPA adóalapba.

mellékelt levélben kétféle jogtechnikai javaslatot is tettünk a megoldásra, és a MOK elnökségének mindkét jogtechnikai megoldás egyformán elfogadható. Célunk az, hogy a területi önkormányzatok kötelező feladatának ellátásához kapott NEAK támogatás az egészségügyi alapellátásban ne növelje az IPA adóalapot, és az ez alóli felmentés ne értékhatárhoz kötött kegy, hanem törvényben garantált jog legyen.

hirdetés

Könyveink