hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A belügyminiszter szeme az egészségügyön

A Népszava szerint sorra vizitálnak a belügyminiszternél az ágazat meghatározó szereplői, szaktekintélyei; mindez aligha független a készülő átalakításoktól.

Pintér Sándor a közelmúltban fogadta a Magyar Kórházszövetség, valamint a Magyar Orvosi Kamara elnökét és több egészség-gazdaságtanban jártas ágazati szaktekintélyt is. A lap információi szerint a belügyi tárca vezetőjének fokozott érdeklődését az magyarázhatja, hogy felhatalmazást kapott a miniszterelnöktől az ágazat átvilágítására, az állapotok felmérésére.

Arról már korábban is szó volt, hogy az egészségügy járvány utáni újraindítása a korábbiaktól eltérő gyakorlatot, működtetést hozhat a betegellátásban. Bár a koronavírus járvány miatt megakadt az egészségügy átalakítása, április végén a Magyar Közlönyben megjelent egy rendelet a kórházak központi gazdálkodási rendszerének kialakításáról. Erre a kormányzat nyolcmilliárd forintot rendelt és megvalósítását a belügyi tárcához tartozó kormányzati adatközponthoz utalta.

A belügyi tárcánál tapasztalható aktivitás az Emberi Erőforrások Minisztériumát is mozgásba hozta, a múlt kedden ott is megalakítottak öt reformmunkacsoportot. Ezek a gazdálkodás, a finanszírozás, a humánerőforrás, a struktúraátalakítás és az orvosszakma kérdéseivel foglalkoznak.

Az egészségügy átalakítása az elmúlt hónapokban került napirendre, a kormány több tagja – köztük maga a miniszterelnök – is jelezte, hogy nekilátnak a rendszer megújításának.

A teljes cikk a Népszava Online-on

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink