hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

"Nem lesz, aki a Mackó sajtot kibontsa nekünk"

Az egészségügy átalakítása kapcsán a betegek szempontjai fel sem merültek, ami ellen a Magyar Páciensek Kamarája fel kíván lépni. Oriold Károly, a Magyar Páciensek Kamarájának elnöke a Reggeli gyorsban azt mondta, baj van a közgondolkodással.

Nem arról szólnak a hírek, hogy "mennyire elégedettek a páciensek, mi a véleményük, hol lehet fejleszteni, hanem akörül forog minden, hogy hogy vannak az orvosok, esetleg másodlagos kérdésként felmerül, hogy kapnak-e béremelést az egészségügyben dolgozók, mondta Oriold Károly, aki szerint Magyarországon a páciensek véleménye nem érdekes.

Mint mondta, a páciensek összefogást szeretnének, és mindenkit csatlakozásra biztatnak, továbbá az orvosi kamarával is szeretnének összefogni, ugyanakkor Oriold szerint az is jó lenne, ha a kamara az alapító okiratához híven cselekedne, mert szerinte a páciensek érdekeit a kamara nem képviseli.

A páciensek érdekvédelmi szervezete szerint az egészségügyben sok mindenhez hozzá kellene nyúlni, és ebben a páciensek véleménye is egy faktor. Azt elismerte, hogy több pénz kell az egészségügybe, de szerinte fontos kérdés, hogy azt a pénzt hova költjük el és mire, s hiányolta az erről zajló társadalmi párbeszédet.

A kamara tájékoztató füzetet készít azoknak a betegeknek, akiket hazabocsátanak a kórházból, és például otthon nincs senki, aki akár csak egy pohár vizet adna nekik. A füzetben leírják, milyen ellátásra számíthatnak, hogyan működik az otthoni betegápolás, hogyan lehet adót levonni emiatt. Munkacsoportot hoztak létre, ami betegelégedettségi kérdőívet készít, és összefoglalót is készítettek azoknak, akik kórházba kerülnek: ebből megtudhatják, mire számítsanak, miket kérdeznek tőlük, és hogy hány órát kell várakozni.

Oriold Károly szerint egy új kórházi belső szabályzat szerint a páciensek az első és utolsó napjukon a kórházban már ételt sem kaphatnak. "Itt tartunk!", jelentette ki. Mint mondta, "mindannyian oda fogunk kerülni az elfekvőbe, és nem lesz, aki a Mackó sajtot kibontsa nekünk".

A teljes információ hanganyaggal a Klubrádió portálján

(forrás: Klubrádió)
hirdetés

Könyveink