hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

247 milliárd dohányzással összefüggő betegségek gyógyítására

A Növekedés.hu szerint évente több mint 25 és fél ezer áldozatot követelnek Magyarországon a dohányzással összefüggő megbetegedések.

A bizonyíthatóan dohányzás miatt bekövetkezett halálesetek száma 13 százalékkal csökkent ugyan a 2010 és 2017 közötti nyolc évben Magyarországon, a pozitív tendenciát azonban erősen árnyalja, hogy a fiatalok körében eközben drasztikusan emelkedik a nikotinfüggők aránya – derült ki a Növekedés.hu szerint a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság (Meta) online konferenciáján.

Még mindig nagyon sok, évente több mint 25 és fél ezer áldozatot követelnek Magyarországon a dohányzással összefüggő megbetegedések. Ez ugyan 13 százalékkal kevesebb, mint 2010-ben volt, de hazánk még mindig a hatodik helyen áll a világranglistán azzal, hogy a nők 14, illetve a férfiak 28 százalékának ez a káros szenvedély okozza a vesztét.

Bakacs Márta, az Országos Gyógyszerészeti és ÉIelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) epidemiológusa a dohányzás társadalmi-gazdasági terheit vizsgáló kutatás előzetes eredményeit ismertetve azt is elmondta: a 2017-es adatok alapján már tudható, hogy több mint 600 ezren szorultak orvosi ellátásra valamilyen dohányzáshoz köthető betegség miatt. Ezek döntően légzőszervi megbetegedések voltak, de míg az ilyenek a nőknél 63, a férfiaknál „csak” 48 százalékot tettek ki, a keringési betegségek és a daganatok gyakoribbak voltak a férfiaknál.

Az elemzésekből az is kiderült, hogy bár csupán alig több mint félmillió betegről van szó, az ő gyógyításukra költik az egészségügyi ráfordítások egyötödét: az 1300 milliárd forintos összkiadásból 247 milliárdot.

 

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés

Könyveink