hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Újabb tanulmányok a mell- és a petefészekrák genetikai hátteréről

Egy olyan genetikai régiót találtak a kutatók, amely növelheti vagy csökkentheti az örökletes hátterű mellrák kifejlődésének valószínűségét.

A megállapítást vasárnap tették közzé a Nature Genetics című szakfolyóiratban két további tanulmánnyal együtt, melyek ugyanezt a DNS-régiót, valamint négy másik szakaszt a petefészekrákkal hozták összefüggésbe.

Az első tanulmány olyan nőkre koncentrált, akik a BRCA1 gén hibás változatát hordozzák, ami jelentősen növeli a mellrák kialakulásának kockázatát. A hibás BRCA1 génváltozattal rendelkező nők mintegy kétharmadánál (65 százalék) alakul ki hetvenéves korukig mellrák, és mintegy 40 százalékuknál petefészekrák.

A tanulmányok szerint ha a BRCA1-et hordozó nőknél jelen van a 19p13 néven ismert DNS-szakasz kockázatos változata, akkor a rák kialakulásának még nagyobb a valószínűsége. Antonis Antoniou kutatásvezető, a Cambridge-i Egyetem munkatársa szerint ez a régió leginkább egy hangerő-szabályozóhoz hasonlítható, amely vagy növeli, vagy csökkenti a hibás BRCA1 génváltozat miatti rákkockázatot.

Egy másik tanulmányban ugyancsak a 19p13 régiót vizsgálták a genetikusok, és összefüggésbe hozták a petefészekrák kialakulási kockázatával olyan nőknél, akik nem hordozták a BRCA1 hibás változatát.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés