hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Új lehetséges terápiás célpont tüdőfibrózisban

Amerikai kutatók újlehetséges terápiás célpontot találtak a tüdőfibrózis kezelésére. Az új célpont különösen azért biztató, mert a többi profibrotikus faktor megjelenése előtt fejti ki hatását.

Az amerikai Dél-Karolina Orvosi Egyetem (MUSC) kutatói a Frontiers in Endocrinology folyóiratban megjelent cikkükben számoltak be arról, hogy az IGFBP-5 fehérje ígéretes terápiás célpont lehet a tüdőfibrózis kezelésében.

A tüdőfibrózis egy ritkábban előforduló tüdőbetegség, azonban gyakorisága egyre nő, ami a különböző környezeti ártalmaknak tudható be. A tüdőfibrózis során krónikus gyulladás indul el a tüdőszövetben a léghólyagocskák és hajszálerek között, amely végül a kötőszövet felszaporodásához, hegesedéshez vezet, ezzel csökkenti a légző felületet. A leggyakrabban 50-70 év közötti férfiak körében fordul elő, de megfigyelhető öröklődés, családi halmozódás is. Jelenlg nincs engedélyezett kezelés a betegség progressziójának lassítására vagy visszafordítására, a betegeknél a transzplantáció számít a leghatásosabb kezelésnek.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A kutatók észrevették, hogy az inzulinszerű növekedésifaktor-kötő fehérje-5 (IGFBP-5) fontos és korai szerepet játszik a tüdőfibrózis kialakulásában, mivel elősegíti a profibrotikus génexpressziót, melynek hatására megkezdődik a túlzott mértékű kollagén lerakódása az extracelluláris mátrixban – ez okozza a szövet megmerevedését, fibrotikus jellegének kialakulását. Ezek a profibrotikus gének a továbbiakban azt is biztosítják, hogy az IGFBP-5 és más probiotikus faktorok, például a lizil-oxidáz (LOX) enzim szintje megemelkedjen, és tartósan magas maradjon. A LOX teszi lehetővé a kollagénrostok keresztkötéseinek kialakulását, azaz a szövet megkeményedését. Az IGFBP-5 tehát saját génexpresszióját erősíti, ezzel pozitív visszacsatolást hoz létre. A kutatók ezért idiopátiás tüdőfibrózisban vagy szklerodermában szenvedő betegek kollagéntermelő sejtjeit gyűjtötték be az IGFBP-5 profibrotikus hatásának tanulmányozására, és egyelőre azt vizsgálják, hogy a megemelkedett LOX szint hogyan segíti elő a fibrózis progresszióját. Ehhez olyan transzgénikus egér modellszervezetet használnak, melyben az IGFBP-5 expresszióját megnövelték.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink