hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Szobrot állítottak István Lajos professzornak

Szobrot állítottak Szombathelyen a tavaly elhunyt István Lajos Széchenyi-díjas orvosprofesszornak. Némethy Balázs vasi szobrászművész bronzból készült alkotását a Vas Megyei Markusovszky Kórház szoborparkjában állították fel szombaton.

Lakner László, a Vas Megyei Markusovszky Kórház igazgató főorvosa mint kollégára emlékezett István Lajosra, megemlítve, hogy 65 éven át dolgozott a megyei kórházban. 1942-ben medikusként lépett be a kórház kapuján, majd amikor a háború és hadifogság után a Németországban szerzett orvosi diplomáját nem ismerték el, kertész státuszban dolgozott, de akkor is orvosi tevékenységet végzett. 1949-ben megalapította a kórház vérellátó szolgálatát, majd 1953-ban létrehozta az ország első vidéki hematológiai osztályát, amelynek 40 évig volt az osztályvezető főorvosa; 46 évig vezette a megyei vérellátó szolgálatot.

Felidézte a köztiszteletben álló professzor közéleti tevékenységét, amelyhez éppúgy hozzátartozott, hogy annak idején a Hazafias Népfront megyei elnöke és egy ideig országos alelnöke volt, mit ahogyan az is, hogy részt vett az első és második lakitelki találkozón, vagy, hogy 1995-ben létrehozta a Vas Megyéért Egyesületet, amelyben haláláig tevékenykedett.


MTI

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés