hirdetés
2020. február. 26., szerda - Géza.
hirdetés

Kifizettetnék az orvosi kezelést (Frissítve!)

Behajtanák az egészségügyi ellátás árát azokon, akiknek nincs rendben a társadalombiztosításuk – tudta meg a Népszava. Eddig csak az elmaradt járulékot kellett állni, ezután talán a teljes számlát. A NEAK, majd a lap cáfol.

hirdetés

Durván megdrágulhat az orvosi ellátás azok számára, akiknek nincs társadalombiztosításuk. Egy új jogszabály-javaslattal ugyanis a kormányzat az elmaradt járulék helyett a kezelés díját szedné be azoktól, akiknek rendezetlen volt a biztosítási jogviszonyuk, amikor orvoshoz fordultak.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint pillanatnyilag 400 ezer embernek nincs biztosítása, és minden huszadik beteg taj-számának ellenőrzésekor „villan fel a piros lámpa.” Az, aki most orvoshoz fordul és a taj-számának ellenőrzéskor kiderül, hogy rendezetlen a jogviszonya – vagyis piros lámpa gyullad ki az orvos gépén –, megkapja ugyan az ellátást, de figyelmeztetik, hogy rendezze státuszát.

Gyakran előfordul: valakinek hiába van biztosításra jogosító munkahelye, a munkáltató nem fizeti be utána a járulékot. A „piros lámpás” ellátottakról az egészségbiztosító havonta készít jelentést az adóhivatalnak, amely igyekszik az elmaradt járulék fizetésre kötelezni az érintetteket. A lap birtokába került saláta-törvény tervezet jelentősen szigorítana azon a szabályon, amely most legfeljebb öt évre visszamenőleg engedi behajtani az elmaradt egészségbiztosítási járulékot. A tervezett módosításban az áll: „Aki egészségügyi szolgáltatást jogalap nélkül vett igénybe, az az egészségbiztosító tudomására jutásától öt éven belül kötelezhető annak megtérítésére.” A tét nem kicsi: egy átlagos eset kórházi ellátásért 195 ezer forintot fizet az egészségbiztosító, de például a szívinfarktus kezelése 375 ezer forinttól indul. 

– Ha ezt a szabályt a jogalkotók jóváhagyják, amellett, hogy sok ember kerülhet lelhetetlen helyzetbe, végérvényesen fölbomlik a szolidaritás elvű társadalombiztosítási rendszer – mondta a lapnak Karátsonyi Annamária közgazdász, a Corvinus Egyetem címzetes egyetemi docense. Egy másik következménye lehet az intézkedésnek, hogy a legrászorultabbak, akiknek nem lesz biztosításuk és vélhetően pénzük se, vagy teljesen kiszorulnak a közellátásból, vagy ha mégis ellátják őket, akkor az intézmények behajthatatlan kintlévőségeit duzzasztják. – Mi van, ha valaki nem tud fizetni? – kérdezi Karátsonyi Annamária. – Az orvos nem mondhatja, hogy nem látom el.

Weltner János sebész főorvos szerint egy modern társadalomban a kezelés megfizettetése elfogadhatatlan. A törvényes járulékfizetés elmaradása esetén a be nem fizetett járulék behajtása, vagy szociális helyzet függvényében ennek elengedése lenne a járható út. Szerinte sem fogadható el, hogy egy gazdag ember nem fizet járulékot, és ha megbetegszik, akkor a magánellátást veszi igénybe, és ott fizet. Ez előre vetíti annak a veszélyét, hogy a gazdagok büntetlenül kiszállhatnak a közfinanszírozott egészségügyből és járulékukkal nem járulnak hozzá a több magyar állampolgár ellátásához – tette hozzá.

A teljes cikk

A NEAK szerint

Egyetlen jogszabály-módosító javaslat sem készült arra vonatkozóan, hogy a rendezetlen jogviszonnyal rendelkező betegeknek fizetniük kellene az ellátásokért. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) az uniós rendelkezések betartása érdekében tett javaslatot arra, hogy akik a Magyarországon kiadott EU kártya terhére rosszhiszeműen és jogalap nélkül veszik igénybe külföldön az ellátást, fizessenek érte, tette közzé a NEAK, mely szerint téves, félrevezető, és az ellátásra szoruló betegeket minden indok nélkül riogató az a cikk, amely a mai Népszavában jelent meg. Azokra a magyar biztosítottakra vonatkozó szabályozás nem változik, akik érvényes TAJ számmal (amely lehet zöld és piros lámpa) vesznek igénybe magyar közfinanszírozott szolgáltatónál ellátást, ők ezt továbbra is térítésmentesen vehetik igénybe. 

Nem változik és rosszhiszemű az-az állítás is, hogy a rendezetlen jogviszonnyal rendelkezőknek ki kellene fizetni a tervezet szerint az ellátás költségeit. Erre vonatkozóan egyetlen jogszabály módosító javaslat sem készült. A jogszabály tervezet azokra a más ország biztosítási rendszeréhez tartozó, korábban magyar biztosítottakra vonatkozóan tartalmaz pontosító rendelkezést, akik Magyarországon kiadott EU kártya terhére rosszhiszeműen és jogalap nélkül veszik igénybe külföldön az ellátást. Ezt a kormány által még nem tárgyalt és nem elfogadott javaslatot az uniós rendelkezések betartása érdekében javasolta a NEAK, közölték. 

*

A Népszava szerint

A lapunk birtokunkban lévő javaslat – egy több mint 60 oldalas dokumentum –  szerint az Egészségbiztosításról szóló törvény... a  következő 35/B paragrafussal egészül ki: "35/B§ Az, aki egészségügyi szolgáltatást jogalap nélkül vett igénybe az E-Alap terhére, az egészségbiztosítási szerv tudomására jutásától számított öt éven belül kötelezhető annak megtérítésére", közölte viszontválaszában a Népszava. 

(forrás: Népszava Online, NEAK)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink