hirdetés
hirdetés

DR. J. L. cikkei

  #1
2005-08-01 00:00:00
Az összezsugorodó lótusz esete” – erre az Agatha Christie-könyvekre emlékeztető címmel tudósítottak a lapok egy rejtélyről. A Himalájában élő egyik hó lótusz faj (Saussurea laniceps) csaknem 10 centimétert veszített magasságából száz év alatt.
Az összehasonlító elemzést Wayne Law és Jan Salick, az amerikai Missouri botanikus kert kutatói végezték el, és a rejtély megfejtése is nekik köszönhető. A vizsgált lótuszfaj Tibetben és Kína más részein nyugatra néző, sziklás hegyoldalakon él. A 4000 méter körüli magasságot kedveli, de 5300 méteren is megfigyelték már. Levelei sötétzöldek, virágja vakítóan fehér. Élete során csak egyetlen egyszer virágzik. Egy dongó porozza be. A növény fontos szerepet tölt be a kínai népi gyógyászatban és a turisták is szívesen viszik emlékbe.
Főzetét legyengültség ellenszereként, menstruációs zavarok kezelésére és az arthritis tüneteinek enyhítésére használják. Gyakran a Saussurea involucrata példányaival helyettesítik, mert az alacsonyabb magasságokban, már 3000 méteren is megtalálható. Benedek István a Mandragóra I. kötetében a tibeti varázslást és gyógyítást dolgozta fel, ebben két Saussurea fajt említ. A S. alata és a S. salicifolia Tibetben a fertőzések megelőzésére, idült lázas bajokra, mérgezés ellen és bőrproblémákra használatos.
  #2
2005-08-01 00:00:00

Régi, a tapasztalatban sokszorosan igazolt tankönyvi igazság, hogy az olaj nem keveredik a vízzel. R. Pashley ausztrál kutató 2003-ban kísérletekkel igazolva azonban megcáfolta e tételt. A két folyadék szerinte képes elegyedni, ha előzőleg mindkettőből eltávolítják az oldott gázokat. A legújabb, mások által végzett vizsgálatok alapján a probléma valóban megoldható, de nem a gázok eltávolítása, hanem a keverék fagyasztásánakfelengedésének ismételgetése a döntő mozzanat.

A problémát jól ismerik a háziaszszonyok és a főzni szerető urak. Gondoljanak a salátaöntetekre. A legegyszerűbb francia mártás, a vinegrette két alapösszetevője az olaj és az ecet. (A gasztronómiai szempontból döntő ízesítéstől, só, bors és mustár hozzáadásától itt eltekintünk.) A nagyrészt vízből álló ecet és az olaj nem hajlandó elegyedni egymással, nem úgy, mint más folyadékpárok, például az alkohol és a víz. Ez utóbbiak keveredése is csak a hétköznapokban egyszerű, tudományos alapossággal vizsgálva a dolgot furcsa jelenségekre derül fény. Tavaly írták le a talán legrangosabb fizikai folyóirat, a Physical Review Letters hasábjain az új felismerést: az alkoholmolekulák 6 vagy 8 molekulából álló láncokká kapcsolódnak össze, a vízmolekulák pedig gyűrű alakba kötik ezeket a láncokat.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A december végén megjelent jogszabály változások, így a fix díj elvonása, és az új indikátor rendszer bevezetése korántsem segíti a magyar közfinanszírozott alapellátás működését.