Miért fontos a gyermekkori elhízás kezelése? Ez volt a fő témája annak a szimpóziumnak, amelyet a Gyermekgyógyászati Klinika alapításának századik évfordulója alkalmából rendeztek a Debrecenben.
November 11-15. között világszerte az alultápláltság negatív hatásaira kívánják ráirányítani a betegek, az egészségügyi szakemberek és a politikai döntéshozók figyelmét.
Medical Online >> Elhízás 2024 >> Elhízás az Alapellátásban
2024-11-08
A túlsúly és elhízás kialakulásáért alapjaiban a hosszú távon fennálló, szükséglettel szembeni túlzott energiabevitel felelős. Mégis multifaktorális problémaként tartjuk számon, hiszen az energiaszükséglet és felhasználás egyensúlyzavarát genetikai, epigenetikai, fiziológiai, környezeti és szociokulturális faktorok együttesen idézik elő (1).
Oszlassuk el a tévhiteket a leendő szülők körében is! Nem szükséges választani a szoptatás és a nyugtató cumi használata között – derült ki vizsgálati eredményekből. A korai, az élet első két hetében megkezdett nyugtató cumizás sincs negatív hatással a későbbiekben a szoptatás gyakoriságára, sikerességére.
A hirtelen csecsemőhalál szindróma és az alvókörnyezetben bekövetkező egyéb csecsemőkori elhalálozás kockázata jelentősen csökkenthető, ha az újszülöttek alvókörnyezete biztonságos és a szüleik/gondozóik néhány szabályt szem előtt tartanak. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia 2022-ben megjelent ajánlásai alapján megosztjuk a legfontosabb, rizikót csökkentő tanácsokat.
A hazai gasztroenterológia leszakadóban van a nemzetközi szinttől. A felzárkózáshoz elengedhetetlen a szakma alulfinanszírozottságának megszüntetése, a benne dolgozók jobb megbecsülése – mondja lapunknak Gyökeres Tibor, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke.
Az utóbbi évtizedekben a túlsúly és az elhízás előfordulásának meredek emelkedése következtében az elhízáshoz kapcsolódó metabolikus és szervi eltérések is megszaporodtak, nemcsak a felnőtt, de a gyermek populációban is.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?