2019-ben a vezető 10 halálok közül 7 krónikus társbetegséghez volt köthető, mely az összhalálozás 44%-át tette ki. A kardiovaszkuláris betegségek 17.9 millió ember halálát okozták, daganatos megbetegedésekben 9 millióan vesztették életüket, míg a diabetes mellitushoz társítható halálesetek száma 1.6 millió volt, melynek számában a 2000-es évekhez viszonyítva 70%-os növekedés figyelhető meg1.
A Balaton vize jobban algásodik a rövid, intenzív hőhullámok hatására, mint amit a századfordulóig prognosztizált éves átlaghőmérséklet-emelkedés okozna.
Majdnem 50 százalékkal több omega-3 zsírsav található az organikus tejben és húsokban, mint hagyományos változataikban, állapította meg egy nemzetközi szakértőkből álló csoport az eddigi legnagyobb tanulmány során.
A mezőgazdasági termények tápértékét, így az egészséges táplálkozást is veszélyezteti a légkör szén-dioxid-tartalmának növekedése egy új nemzetközi kutatás szerint.
Pontatlanok az élelmiszercímkéken feltüntetett kalóriaértékek - állítják a kutatók, akik a jelenleg is használt kalóriaszámítási módszer átdolgozását javasolják.
Medical Online >> Rovatok >> tudomány >> táplálkozás
2009-06-25
Időről-időre hallhatunk a transzzsírsavak egészségkárosító hatásairól. Mik ezek a zsírok, hogyan keletkeznek, valóban ártalmasak-e, milyen élelmiszerekben találhatóak és hogyan mérsékelhetjük a bevitelüket?
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?