A klinikai táplálásterápia kivitelezése kórházi körülményeket igényel, azonban, körültekintő betanítás és ellenőrzés mellett, otthoni táplálásra is lehetőség van. Ennek módszerei az otthoni enterális táplálás (OET) és az otthoni parenterális táplálás (OPT). Mindkét esetben az az elsődleges cél, hogy a táplálás biztosítsa a beteg energia-, mikro- és makrotápanyag-szükségletét.
Időskorban – főleg 65 éves kor után – több tényező nehezíti a megfelelő táplálkozást. A helytelenül megválasztott táplálék rontja az idős emberek életminőségét, testi és szellemi állapotát, csökkenti az élet hosszát.
Az OKITI-Nutricia szimpózium az idegsebészet, a neurológia és a neuroradiológia tudományterületeinek legújabb felfedezései mellett a stroke-on átesett betegek korszerű táplálásterápiájával is foglalkozott.
Az ELTE Szenior Családi Kutya Program legújabb kutatása az életkor és az egészségi állapot kapcsolatát vizsgálta kutyákon, figyelembe véve a kutya és a gazda számos egyéb tulajdonságát is.
A sporttáplálkozás a teljesítményoptimalizálás egyik legjelentősebb alkotórésze, amely úgy segíti a teljesítmény maximalizálását, hogy közben az egészségmegőrzést is szem előtt tartja.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?