Medical Online >> Elhízás 2024 >> Elhízás az Alapellátásban
2024-09-27
Az Egyesült Államokban jelenleg a 10 leggyakoribb halálozási és rokkantsági ok közül hét krónikus betegség. A legtöbb ilyen állapot megelőzésének és kezelésének foglalkoznia kell az elhízással való szoros kapcsolatukkal is. A túlsúlyos vagy elhízott emberek az Egyesült Államok lakosságának több mint kétharmadát teszik ki, és túlreprezentáltak az alapellátásban. Egyes szakmai szervezetek ma már 30-as vagy magasabb testtömeg-indexként (BMI, a kilogrammban kifejezett testsúly osztva a méterben mért magasság négyzetével) definiált elhízást betegségnek minősítik. Ennek az áttekintésnek a középpontjában az önmagában fennálló, vagy krónikus betegséggel társult túlsúly (BMI, ≥25) vagy az elhízás kezelése áll.
A Janus-kinázoknak négy tagja ismert (a JAK1, a JAK2, a JAK3 és a TYK2), melyek központi szerepet töltenek be számos citokinreceptor jelátvitelében. A receptorok ligandkötését követően a JAK fehérjék aktiválódnak és foszforilálják a „Signal Transducer and Activator of Transcription” (STAT) transzkripciós faktorokat, melyek a sejtmagba jutva a DNS-hez kötődve számos citokin és egyéb gyulladásos mediátor génexpresszióját regulálják, ezáltal befolyásolva az immunműködéseket.
A száraz szem egy multifaktoriális szemfelszíni megbetegedés, mely a könnyfilm homeosztázisának megbomlásához vezet és szubjektív tüneteket okoz. A tünetek kialakulásához a könnyfilm instabilitása, hiperozmolaritása, szemfelszíni gyulladás és károsodás, valamint neuroszenzoros eltérések vezetnek (1).
A száraz szem egy multifaktoriális szemfelszíni megbetegedés, mely a könnyfilm homeosztázisának megbomlásához vezet és szubjektív tüneteket okoz. A tünetek kialakulásához a könnyfilm instabilitása, hiperozmolaritása, szemfelszíni gyulladás és károsodás, valamint neuroszenzoros eltérések vezetnek (1).
Az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem kutatói a világon egyedülálló új módszert dolgoztak ki az agysejtek élettani működésének vizsgálatára.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?