A tenziós típusú fejfájás a leggyakoribb elsődleges fejfájásbetegség és egyben a leggyakoribb neurológiai kórkép világszerte. Patomechanizmusa nem teljesen tisztázott, genetikai, perifériás és centrális mechanizmusok állhatnak a betegség hátterében.
A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz a családorvosnál. Ha ehhez hozzátesszük, hogy az érintettek körülbelül fele még a családorvost sem keresi fel panaszával, hanem vény nélkül kapható gyógyszerekkel kezeli magát, akkor még tisztábban láthatjuk, milyen gyakori is ez a panasz. Mindenkinek legalább egy-két alkalommal van élete során fejfájása anélkül, hogy komolyabb betegség állna a háttérben. Mégis nagyon fontos, hogy a szakmai irányelvek alapján történjen a beteg kivizsgálása és kezelése. A kezelés kulcsa a megfelelő betegoktatás.
Az itt alkalmazott új technikai megoldások nemcsak a Parkinson-kór, hanem számos egyéb neurológiai betegség terápiájában új szemléletmódot és előrelépést hozhatnak a jövőben.
Időskorban a fejfájás ellátása egyre növekvő problémát jelent világszerte, mivel a populáció öregszik. Az elsődleges fejfájások közül a migrén és a tenziós típusú fejfájás időskorban is hasonló arányt képvisel, mint fiatalok között, míg a másodlagos fejfájások egyre növekvő számban fordulnak elő az életkor előrehaladtával.
A migrén pontos patomechanizmusa nem ismert, így jelenleg oki terápia nem áll rendelkezésre. Rohamoldásra vagy megelőző kezelésre van lehetőség, közli a PharmaOnline.
A fejfájás az egyik leggyakoribb ok, ami miatt orvoshoz fordulnak az emberek. A panasz gyakoribb lehet, mint amilyennek a statisztikák mutatják, mivel a betegek mintegy fele fejfájás miatt a családorvost sem keresi fel – újabban sokan az internetes oldalakon tájékozódnak és vény nélkül kapható gyógyszerekkel kezelik magukat. Az epidemiológiai adatok ismerete segíthet a beteg panasza és/vagy tünete alapján gyorsan átgondolni, melyek a nagy, és melyek a kisebb valószínűséggel szóba jövő kórképek.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?