A Nature Human Behaviour folyóiratban jelent meg az a cikk, amelyben egy két országra kiterjedő kohorsz (összesen 4,7 millió személy) adatainak elemzésével vizsgálták a SARS-CoV-2 fertőzés és a későbbi káros neuropszichiátriai kimenetelek közötti rövid és hosszú távú összefüggéseket.
Egy klinikai vizsgálat eredményei szerint a citromverbéna kivonat alkalmazása csökkentette a stresszt és növelte a melatonin termelődését, ami az alvásminőség javulásához vezetett.
A The British Medical Journal folyóiratban április 10-én jelentek meg a Pekingi Egyetemi Klinika klinikai vizsgálatának eredményei. A kutatók azt értékelték, hogy a szülés után adott alacsony dózisú eszketamin javítja-e a szülés utáni depressziót a szülés előtt már depresszióban szenvedő nőknél.
Régen ismert, hogy a nem megfelelő táplálkozás károsítja az idegrendszer fejlődését. A múlt század közepén fedezték fel phenylketonuriás gyermekeknél, hogy a nem megfelelő táplálás következtében szellemii károsodás alakul ki. Ismert, hogy az alultápláltság, a vashiány esetén károsodik a mentális fejlődés. A táplálkozás és a mentális funkciók közötti kapcsolat lehetősége közismert.
A Genome Medicinefolyóiratban megjelent cikkben kutatók az Alzheimer-kór genetikai hátterének vizsgálatára ezer beteg hat különböző biomarkerének adatait kombinálva több új megállapítást tettek.
Az idősödéssel jelentkező memóriapanaszok megítélése összetett differenciáldiagnosztikai feladatot jelent az ezzel foglalkozó szakemberek számára is. Mikor kóros, és mikor természetes a kognitív teljesítmény romlása? Szükségszerű, hogy memóriaproblémák jelentkezzenek?
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?