A Cell Metabolism folyóiratban jelent meg a The Jackson Laboratory for Genomic Medicine (JAX) kutatóinak cikke, amelyben egy olyan új gyógyszercélpontot sikerült azonosítani, amely mérsékelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
A European Journal of Nutrition folyóiratban közölt felmérés eredményei szerint a brit kisgyermekek napi kalóriabevitelük közel felét ultrafeldolgozott élelmiszerekből biztosítják; ez az arány hét éves korukra tovább nő.
Medical Online >> Elhízás 2024 >> Elhízás az Alapellátásban
2024-11-08
Az obesitas kialakulásának okai sokrétűek, genetikai, környezeti és pszichológiai tényezők egyaránt szerepet játszanak a folyamatban. Az iparosodott országokban a táplálkozási szokások megváltozása, a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának növekedése, a fizikai aktivitás csökkenése, valamint a mozgásszegény életmód vezetett oda, hogy az obesitas és a túlsúly globális közegészségügyi problémává vált szerte a világon, amely számos társadalmi és gazdasági kihívást is jelent.
A magas vérnyomás megfelelő kezelésének hiánya miatt az alacsony és közepes jövedelmű országokban 2015-öt követően stagnálást vagy növekedést mutat az agyérkatasztrófa okozta halálesetek száma.
A Johns Hopkins Medicine kutatói a sejtmentes DNS (cfDNS) és fehérje biomarkerek használatában rejlő lehetőségeket határozták meg petefészekrák korai diagnosztizálásában.
A Nature Communications folyóirat cikkében a sürgősségi osztályon fogadott Covid-19 pozitív és negatív betegeknél kialakuló poszt-Covid tünetek arányát hasonlították össze.
Az Alzheimer’s & Dementia folyóiratban október 3-án jelent meg a Lancaster University kutatóinak cikke, amelyben arról számoltak be, hogy ígéretes áttörést értek el Alzheimer-kór kezelésében - egyelőre állati modellszervezetekben.
A Nutrients folyóiratban szeptember 29-én jelent meg a Shanghai University kutatóinak cikke, amelyben azt vizsgálták, hogy az étrendben található polifenolok milyen hatással vannak az öregedési folyamatokra.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?