Az elmúlt néhány évben az SGLT2-gátlókkal (elsősorban a dapagliflozinnal és az empagliflozinnal) végzett klinikai vizsgálatok lenyűgöző eredménnyel zárultak. Szignifikáns mértékben csökkentették az összes, valamint a szív- és érrendszeri (CV) halálozást bizonyos betegcsoportokban, a szívelégtelenség miatti kórházi felvételeket, a CV eseményeket és az albuminuria progresszióját, ha diabeteses, vagy nem diabeteses betegek kezeléséhez adták hozzá.
A CDK4/CDK6 inhibitorok – palbociklib, abemaciklib és ribociklib – daganatellenes aktivitása nem csak a sejtciklus tumorsejtekben való blokkolására vezethető vissza, hanem abban immunmoduláns folyamatok egész sora is szerepet játszik.
A táplálkozás alapvető szerepet játszik számos betegség, így az allergiák kialakulásában is. Az ételallergének elsődlegesen a tápcsatornán keresztül jutnak be, és gyakran az allergia megnyilvánulási helyét is képezik.
A legújabb tudományos trend szerint a biomérnökök génmódosított baktériumokkal vagy gombákkal termeltetnek bioszintetikus molekulákat, írja a GyártásTrend.
Medical Online >> Rovatok >> Tüdőgyógyászat - Allergológia
2016-08-01
A gyógyszerek okozta allergiás reakciók súlyos népegészségügyi problémát jelentenek. Kiemelten jelentősek az életmentő gyógyszeres kezelések meghiúsulása esetén, elsősorban a rák, a HIV/AIDS, a cystás fibrosis és a rheumatoid arthritis gyógyítása során.
A DNS nemcsak genetikai információt hordoz, hanem fegyverként is bevethető különböző patogének ellen: az immunrendszer első védelmi vonalát képező neutrofilek ragadós háló formájában köpik kromatinállományukat a betolakodókra.
A legújabb kutatások szerint a tej nem egyszerű tápanyag, hanem egy komplex jelátviteli rendszer, így mindenkinek egyedileg kell mérlegelnie, hogy előnyei és hátrányai milyen mennyiség fogyasztása esetén egyensúlyozódnak ki.
A cukorbetegség kezelésének célja az optimális anyagcserehelyzet elérése, ami mind a kis-, mind a nagyérszövődmények kialakulásának kockázatát csökkenti.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?