A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz a családorvosnál. Ha ehhez hozzátesszük, hogy az érintettek körülbelül fele még a családorvost sem keresi fel panaszával, hanem vény nélkül kapható gyógyszerekkel kezeli magát, akkor még tisztábban láthatjuk, milyen gyakori is ez a panasz. Mindenkinek legalább egy-két alkalommal van élete során fejfájása anélkül, hogy komolyabb betegség állna a háttérben. Mégis nagyon fontos, hogy a szakmai irányelvek alapján történjen a beteg kivizsgálása és kezelése. A kezelés kulcsa a megfelelő betegoktatás.
A fejfájás talán az egyik leggyakoribb neurológiai kórkép, amely felmérések szerint minden második embert érinthet. Ha azonban jobban rákérdezünk, kiderülhet, hogy szinte alig van olyan ember, akinek élete során ne lett volna fejfájása. Miután meglehetősen sokszínű panaszról van szó, ezért indokolt volt az egyes altípusok pontosabb klasszifikálása. A klinikai gyakorlatban javasolt csoportosítást a Nemzetközi Fejfájás Társaság (IHS) időszakosan megújítva teszi közzé.
A magyar Pápai-Pariz Ferenc már 1690-ben leírta a Parkinson-kór (PK) négy alapvető tünetét, a remegést, az izommerevséget, a meglassultságot és a testtartási instabilitást [1]. került át az orvosi köztudatba [2].
Az agyi érkatasztrófák túlnyomó többségét az ischaemiás stroke teszi ki. Noha az ictalisan kialakuló neurológiai tünetek hátterében döntően keringészavar (ischaemia vagy vérzés) áll, az esetek egy részében más kóroki folyamat véleményezhető.
Mindannyian ismerünk családunkban, ismeretségi körünkben olyan személyt, aki kimagasló szellemi képességekkel rendelkezett, majd a súlyosbodó mentális hanyatlás az évek előrehaladtával a hivatásában, a társadalomban és a családban is korábbi jelenlétének, szerepének és aktivitásának fokozatos leépüléséhez vezetett. Az öregedéssel azonban nem feltétlenül jár együtt kóros mértékű szellemi hanyatlás: gondoljunk csak a 80-as, 90-es éveikben még mindig aktív és kreatív tudományos kutatókra, művészekre, szakemberekre.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?