A pszichoterápiás osztály szerkezete, működési rendje eltér a hagyományos kórházi osztály rendszerétől, a gyógyító tevékenység a pszichoterápiákra épülve zajlik, ezekkel összhangban lévő szervezeti struktúrában, pszichoterápiás rezsimben. Hogyan működtethető egy pszichoterápiás osztály a hagyományosan hierarchikus, autokratikus vezetési rendszerű kórházi szervezet részeként?
A The British Medical Journal folyóiratban április 10-én jelentek meg a Pekingi Egyetemi Klinika klinikai vizsgálatának eredményei. A kutatók azt értékelték, hogy a szülés után adott alacsony dózisú eszketamin javítja-e a szülés utáni depressziót a szülés előtt már depresszióban szenvedő nőknél.
A csecsemők és kisgyermekek rendszertelen alvása, éjszakai ébredései az egész család alvásának a nyugalmát megzavarhatják. Egy szakirodalmi áttekintésben annak jártak utána, hogy a gyermek alvásával kapcsolatos problémák miként hatnak az apák alvásminőségére, kipihentségére, egészségi állapotára.
Régen ismert, hogy a nem megfelelő táplálkozás károsítja az idegrendszer fejlődését. A múlt század közepén fedezték fel phenylketonuriás gyermekeknél, hogy a nem megfelelő táplálás következtében szellemii károsodás alakul ki. Ismert, hogy az alultápláltság, a vashiány esetén károsodik a mentális fejlődés. A táplálkozás és a mentális funkciók közötti kapcsolat lehetősége közismert.
Az Egyesült Államokban emelkedik a koraszülések aránya, derül ki az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja új jelentéséből, amit az atv.hu idéz.
Az epilepsziabetegség nem megfelelő kezelése jelentős mortalitási rizikót jelent. A farmakológiai terápia fokális rohamok esetén 57, míg generalizált esetekben 85 százalékban eredményez rohammentességet.
A Lennox–Gastaut-szindróma (LGS) egy ritka és igen súlyos epilepsziabetegség. 55 évvel ezelőtt írta le először a kórképet a marseille-i Henri Gastaut, majd a jellegzetes EEG- (elektroenkefalogram) eltéréseket a Bostonban dolgozó William Lennox.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?