Medical Online >> Emésztési zavarok asszisztensképzés
2022-05-25
A krónikus pancreatitis a parenchyma irreverzibilis pusztulásával, kötőszövet képződéssel és gyulladásos beszűrődésekkel járó állapot, amely legtöbbször fájdalommal jár és a pancreas funkció csökkenését okozza. A változó mértékű exokrin és endokrin elégtelenség szükségessé teszi az étrend személyre szabott módosítását a beteg állapotához mérten.
Étrend-kiegészítők szedése és „szuper élelmiszerek” fogyasztása helyett a változatos, sokféle alapanyagot tartalmazó étrenddel hatékonyabb működésre serkenthetjük védekező rendszerünket, ami influenzajárvány idején különösen fontos.
Medical Online >> Rovatok >> tudomány >> táplálkozás
2009-11-05
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságok Növényvédőszermaradék-analitikai Laborhálózata az idén közel 250 000 növényszermaradék vizsgálatot végzett el. A hazai minták 1,2 százalékában, a külföldről (az EU-ból, illetve harmadik országból) származó minták 0,8 százalékában mutattak ki a megengedett határérték feletti szermaradékot.
Nem csak táplálékból
Német kutatók szerint az emberi sejtek is képesek a morfin előállítására. Eredményeik szerint az opiátszintézis ugyanazokon a lépéseken keresztül zajlik az emberi sejtekben, mint a növényvilágban.
Az Egyesült Államok Tudományos Akadémiájának folyóirata, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) közleménye szerint a legfrissebb tudományos eredmények cáfolják, hogy az „endogén morfin” kizárólagos forrását a táplálékkal bevitt opiátok jelentik.
Azt, hogy a morfin az emberi és állati szervezetben is jelen van, már több mint egy évtizede tudjuk, eddig azonban a legtöbben azt az álláspontot fogadták el, hogy a szövetekből és testfolyadékokból kimutatható opiát forrását táplálékaink jelentik. A mákon kívül több élelmiszerről, így a fejes salátáról és a tehéntejről is bebizonyosodott, hogy nyomokban morfint tartalmaz.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?