Az ellátásokhoz való hozzáférést számos tényező befolyásolja, ezekről is szó esett a Semmelweis Egyetemen rendezett egészségügyi hozzáférés konferencián és egészségfejlesztési szakmai fórumon, ahol bemutatkozott az intézmény Egészségfejlesztési Központja is.
A chipsadó bevezetése óta több mint 61 milliárd forintot fizettek be a költségvetésbe az egészségre károsnak ítélt élelmiszerek gyártói, erre az évre minden eddiginél többre, 25,3 milliárdra számít a költségvetés, írja a VG.
Decembertől minden élelmiszeren - így a nem előrecsomagoltaknál is - kötelező lesz feltüntetni annak tápértékét, s hogy milyen allergén anyagokat tartalmaz – írja a Népszava.
A jövőben az előrecsomagolt élelmiszereken nagyobb betűmérettel és könnyebben észrevehető helyen lesznek a vásárlók eligazodását segítő – például élettani – információk.
Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (Éfosz) önkéntes vállalást fogadott el szerdai közgyűlésén a népegészségügy javulása érdekében - közölte a szövetség az MTI-vel.
Több fideszes módosító indítvány is érkezett a chipsadóhoz: egyebek mellett a kakaóitalokat, vagy a túró rudit vennék ki az adó hatálya alól, amelyet azonban kiterjesztenének az extrudált sós élelmiszerekre és az alacsony gyümölcstartalmú lekvárfélékre is.
A népegészségügyi termékadóból – köznyelven chipsadóból – 566,6 millió forintot vallottak be az adóalanyok szeptemberre, illetve a harmadik negyedévre – közölte az adóhatóság.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?