Az elhízás növeli egyes pszichiátriai zavarok rizikóját, és az obezitással egyidejűleg fennálló mentális zavarok csökkentik a testsúlycsökkentő intervenciók sikerességét.
Számos atípusos antipszichotikumot (AAP) alkalmazó szkizofrén betegnél tapasztalható hiányzó hatás és jelentős mellékhatás. A rendelkezésre álló AAP-ok nagy száma ellenére még mindig ellentmondásos, hogy mely AAP-kat kell preferálni. Mindazonáltal egyik AAP különböző mellékhatásprofillal rendelkező másik AAP-ra történő váltása gyakori, sőt javasolt stratégia.
A vizsgált betegekből 56% plazmagyógyszerszintje volt terápiás tartományban, míg 25%-nál mértek szubterápiás szintet, 19%-nál pedig nem tudták antipszichotikum jelenlétét detektálni.
Az antipszichotikumok dózisekvivalenciájának koncepciója sok szempontból fontos. A klinikai gyakorlatban gyógyszerváltás, valamint kombinációs terápia esetén egyaránt szükség van ilyen jellegű információra.
A klinikai kimenetel szkizofréniában gyakran kiábrándító: a betegek harmada rezisztens a standard farmakoterápiára, kevesebb, mint nyolcaduk épül fel teljesen, valamint a negatív és kognitív tünetek kezelésére vonatkozó adatok is aggasztóak.
Típusos és atípusos antipszichotikumok nagy számban érhetőek el világszerte, számos terápiás választási lehetőséget kínálva a pszichiáterek számára. Felmerül a kérdés, hogy miként viszonyulnak egymáshoz a hatékonyság és mellékhatásprofil szempontjából.
Nemrég kutatók egy csoportja kidolgozott egy olyan módszert, amellyel
bizonyos neuroncsoportok aktivitását meg lehet szüntetni anélkül, hogy a többi
idegsejt működését közvetlenül befolyásolnák. Azt vizsgálták, hogy
miként viselkednek az egerek szokásos környezetükben, ha hirtelen kikapcsolják
szerotonintermelő idegsejtjeik működését.
A British Medical Journal (BMJ); a The Lancet; a Journal of American Medical Association (JAMA) és a New England Journal of Medicine (NEJM) aktuális számainak tartalmából ajánljuk.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?