hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 64
#1
Medical Online >> Elhízás 2024 >> Elhízás az Alapellátásban
2024-11-20

A nem alkoholos zsírmáj betegség (NAFLD) prevalenciája gyorsan növekszik. Napjainkban ez a leggyakoribb májbetegség, amely a világ népességének egynegyedét érinti, és rendszeresen együtt jár olyan anyagcserezavarokkal, mint a 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízás és kardiovaszkuláris betegségek.

#2
Medical Online >> Elhízás 2024 >> Elhízás az Alapellátásban
2024-11-07

Valójában az elhízás számos kóros állapothoz és a mortalitás emelkedéséhez kapcsolódik. Közelebbről, a túlsúly és az elhízás jól ismert rizikófaktorok számos gasztrointesztinális (GI) betegségben, mint a funkcionális GI betegségek, a gyulladásos bélbetegségek (IBD), a hasnyálmirigy-gyulladás és a GI rák.

#3
Medical Online >> Elhízás 2024 >> Elhízás az Alapellátásban
2024-09-27

Az Egyesült Államokban jelenleg a 10 leggyakoribb halálozási és rokkantsági ok közül hét krónikus betegség. A legtöbb ilyen állapot megelőzésének és kezelésének foglalkoznia kell az elhízással való szoros kapcsolatukkal is. A túlsúlyos vagy elhízott emberek az Egyesült Államok lakosságának több mint kétharmadát teszik ki, és túlreprezentáltak az alapellátásban. Egyes szakmai szervezetek ma már 30-as vagy magasabb testtömeg-indexként (BMI, a kilogrammban kifejezett testsúly osztva a méterben mért magasság négyzetével) definiált elhízást betegségnek minősítik. Ennek az áttekintésnek a középpontjában az önmagában fennálló, vagy krónikus betegséggel társult túlsúly (BMI, ≥25) vagy az elhízás kezelése áll.

#4
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2024-07-12

Az utóbbi évtizedekben a túlsúly és az elhízás előfordulásának meredek emelkedése következtében az elhízáshoz kapcsolódó metabolikus és szervi eltérések is megszaporodtak, nemcsak a felnőtt, de a gyermek populációban is.

#5
Medical Online >> Neurológia az alapellátásban
2023-06-21

A neuropathiák gyakran társulnak népbetegségekhez, úgymint a cukorbetegséghez, hypothyreosishoz, de számos egyéb ritkább kórkép kísérőjelensége lehet. A neuropathiák gyakoriságuk ellenére sokszor aluldiagnosztizáltak, de az is előfordul, hogy a perifériás neuropathia hívja fel a figyelmet egy betegségre, vagy hiányállapotra. A szerzők az alapellátásban foglalkozó kollégák részére összefoglalják a leggyakoribb tüneteket, a neuropathiák patogenezisen alapuló osztályozását, a legfontosabb diagnosztikai és kezelési módszereket.

#6
Medical Online >> NSAID-ek a gyakorlatban
2022-10-03

A nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID-ek) a leggyakrabban használt gyógyszerek közé tartoznak napjainkban. Nagyon gyakori, hogy számos nagy kardiovaszkuláris (CV) kockázatú beteg (például hipertóniások, koronáriabetegek, krónikus vesebetegek) rendszeresen szed valamilyen NSAID gyógyszert, ennek megfelelően az alkalmazásukkal kapcsolatban fellépő mellékhatások is kiemelkedő fontosságúak.

#7
Medical Online >> Rovatok >> Hepatitis C
2021-12-02

A hepatitis C vírus (HCV) fertőzés és az ebből származó lassan progrediáló májbetegség a nemzetközi hepatológia legfontosabb témaköre volt az elmúlt harminc évben.

#8
Medical Online >> Rovatok >> Hepatitis C
2021-11-30

A hepatitis C vírusa okozta fertőzés az esetek jelentős részében krónikus hepatitis C (CHC, chronic hepatitis C) betegségbe megy át.

#9
Medical Online >> Rovatok >> Hepatitis C
2021-11-30

A hepatitis C-vírus (HCV) okozta megbetegedések elleni küzdelemben jelentős előrelépést jelentett Harvey J. Alter, Charles M. Rice Michael Houghton 2020-ban Nobel-díjjal jutalmazott felfedezése az addig non-A, non B hepatitistnek nevezett májgyulladás kórokozójáról.

#10
Medical Online >> Rovatok >> Hepatitis C
2021-11-30

A hepatitis C vírus (HCV) okozta infekció jelentős közegészségügyi problémát okoz világszerte. A krónikus hepatitis C (CHC) jelentősen hozzájárul a máj-fibrosis, progresszív májműködési zavar és végül halálozás előfordulásához.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?