A bőr egy komplex ökoszisztéma része, melyben a mikroorganizmusok egyensúlya fontos szerepet játszik. A bőrön található mikrobiom a patogének (pl. Staphylococcus aureus) kolonizációját gátolja, és az epidermális barrier funkció kialakításáért is felelős. A mikroorganizmusok képesek modulálni az immunrendszert, annak fejlődésére és a betegségek kialakulására is hatással vannak. A bőr mikrobiom szerkezete és összetétele az életkorral, illetve egyes bőr régiók szerint is változik, ez tartalmazza az emberi szervezetben a legtöbb kommenzalista mikróbát, több mint 1000 fajta baktériumot [1].
Ma már tudjuk, hogy a D-vitamin sokkal inkább hormonnak, mint vitaminnak tekinthető: az immunrendszer megfelelő működésétől a terhességi szövődmények megelőzésén át bizonyos daganatkockázatok csökkentéséig szerteágazó biológiai hatásokat fejt ki a szervezetben. Kétrészes írásunk második cikkében e sokrétű hatásokat és a D-vitamin-pótlás lehetőségeit vesszük sorra.
Nincs D-vitamin-pótlással történt gyógyszervizsgálat egyik pandémiában sem. Van azonban számos adat arról, hogy a D3-vitaminnak van vírusellenes hatása, illetve, hogy a D-vitamin-hiánynak szerepe van a COVID-19-re is jellemző súlyos szövődmények rizikójában.
A zsír további hasznos funkciójára derült fény: az adipociták a bőr első védekezési vonalának részét képezik, az általuk készített antimikrobiális peptid baktériumokat, vírusokat, gombákat öl.
A D-vitamin alapvető szerepet játszik mind a veleszületett, mind az adaptív immunrendszer működésében, és így a fertőzések, például a tuberkulózis leküzdésében.
Ha a modern orvostudomány nem tud megküzdeni a multidrog-rezisztens mikróbákkal, talán az ősi élőlények képesek rá. Biológusok újraalkottak egy olyan emlős eredetű, antimikróbás hatású anyagot, amely utoljára 59 millió évvel ezelőtt volt jelen a Földön, amikor az emlősök kezdtek magukhoz térni a kréta-tercier kihalási esemény után, amely elpusztította a dinoszauruszokat. Ez a fehérje még most is képes elölni számos, másképpen nem eliminálható patogént.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?