A North Carolina State University kutatói a Journal of Investigative Dermatology folyóiratban közölt cikkükben arról számoltak be, hogy sikerült megtalálniuk az atópiás dermatitiszt kiváltó fehérjét.
Táplálékallergia alatt az allergén elfogyasztását követő, immunmediált reakciók megjelenését értjük. Gyermekkorban a táplálék okozta hiperszenzivitási reakció előfordulása igen gyakori, diagnosztizálása pedig a rendkívül változatos tünettan miatt igen nagy kihívást jelenthet.
A bőrgyógyászatban is komoly fejlesztések zajlanak minden területen. Az MI-t használják anyajegyvizsgálatra alkalmas eszközök szoftvereiben, a mikrobiom összetételének elemzésében – nyilatkozta lapunknak dr. Gaál Magdolna, a Magyar STI Társaság alelnöke.
Kutatók az American Journal of Clinical Dermatologyhasábjain közölték az atópiás dermatitisz kezelésében a krizaborol hosszú távú alkalmazásának elemzésére végzett klinikai vizsgálatuk eredményeit.
Az atópiás ekcéma igen gyakori, krónikus, gyulladásos bőrbetegség, amely az esetek jelentős százalékában már csecsemő- vagy kisdedkorban manifesztálódik. Patogenezisében a genetikai hajlam, immunregulációs eltérések, az epidermális barrier funkció károsodása egyaránt szerepet játszanak. A betegség lefolyását, a klinikai tünetek fellángolását szignifikánsan befolyásolja számos külső és belső környezeti faktor, így hormonális, emocionális, éghajlati tényezők, infekciók, inhalatív allergének, kontakt allergének, bizonyos élelmiszerek.
Az atópiás betegségek a gazdaságilag fejlett társadalmakban korunk egyik népbetegségének tekinthetők. A kórképek sokszínűsége számos diszciplina (tüdőgyógyászok, bőrgyógyászok, szemészek, fül-orr-gégészek, gyermekgyógyászok) közös összefogását kívánja meg mind a diagnosztika, mind a terápia terén. Az összetett és nagymértékű betegségteherrel való küzdelem a betegek, míg a kórképek kezelése az allergológusok mindennapi kihívásaihoz tartoznak. Jelen írás áttekintő és gondolatébresztő az atópiás betegségek természetéről és általános jellemzőiről.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?